De volgende fase van economisch herstel gaat wellicht gedreven worden door grote investeringen in infrastructuurprojecten. Met andere woorden, er zullen veel grondstoffen nodig zijn om deze werken uit te voeren en dus is de kans groot dat de grondstoffenprijzen de hoogte in zullen schieten de komende maanden. Dat is alleszins de opvatting van de analisten van Citi.

De grondstoffentrein gaat vertrekken, dat beweren alleszins menig analisten. Men verwacht dat de prijzen van koper, ijzer, zilver, etc… fors zullen gaan stijgen van zodra de wereldeconomie duurzaam gaat herstellen. De reden hiervoor zal te maken hebben met de immense hoeveelheid aan infrastructuurprojecten die overheden op poten zullen zetten.

En die stijging van de grondstoffenprijzen zou wel eens sneller kunnen komen dan men denkt, aldus EMEA grondstoffenspecialist Max Layton. China zit nu al enkele maanden in herstelmodus, in augustus was hun industriële output het hoogst van de afgelopen 8 maanden. Daarenboven zijn de detailhandelsverkopen in augustus voor het eerst toegenomen sinds begin dit jaar.

We’ve already seen a metals-intensive response in China, highly metals-intensive. It has been absolutely stunning how strong China has rebounded on the construction side of things.

Ijzererts

Layton beweert dat er drie factoren zijn die als katalysator kunnen werken, namelijk positief nieuws omtrent een coronavaccin, het sterke herstel van de Chinese economie en de omvang van de Amerikaanse stimulus. Vooral in de Verenigde Staten van Amerika wordt er veel geld gepompt in infrastructuurwerken. Marktkenners houden dit nauwgezet in de gaten.

Hetzelfde scenario voltrok zich na de crisis in 2008-2009. Toen hadden we ook te maken met een scherpe daling op korte termijn gevolgd door een sterke rebound met een rally op de grondstoffenmarkt. Layton verwacht dat de prijs voor ijzererts gaat losbarsten. Maandag steeg de prijs hiervan naar zijn hoogste niveau van de afgelopen zesenhalf jaar

Bronnen: CNBC

Foto: CDE Global – Flickr – CC BY 2.0

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>