Het Internationaal Monetair Fonds schat de kans hoog in dat we afstevenen op een nieuwe financiële crisis. Het is slechts een kwestie van tijd. Maar het grote probleem is dat de wereld nog niet hersteld is van de vorige crisis. Dat blijkt uit het stabiliteitsrapport van het IMF. Massale monetaire stimulus zorgde er voor dat de economieën in de ontwikkelde landen nog amper groeien. Ontwikkelde landen slagen er niet in over te schakelen naar een standvastige economische groei zonder monetaire stimulus. Ondertussen overspoelt het goedkope geld – dat bedoeld was voor de ontwikkelde landen – de groeilanden. Daarnaast blaast het goedkope geld overal bubbels en moedigt het bedrijven en overheden aan om meer dan noodzakelijke schulden te maken. Zo zegt het IMF:
Balansen van bedrijven en banken staan er in de groeilanden steeds slechter voor. Ze zijn ontzettend vatbaar voor een nieuwe financiële crisis. Dit zorgt voor spanningen in het internationale financiële systeem. Aangezien het internationale financiële systeem nog niet herstelde van de vorige crisis kan ieder moment een nieuw Lehman Brothers-moment ontstaan.
Het Internationaal Monetair Fonds is niet de enige instantie die deze mening deelt. Volgens Goldman Sachs bevinden we ons momenteel in de 3e golf van de financiële crisis. Eerst was er de vastgoedcrisis in de Verenigde Staten, daarna de Europese schuldencrisis en nu de groeilanden crisis. Ook Andy Haldane van de Bank of England liet eerder weten dat we momenteel in de laatste fase zitten van de “three-part crisis trilogy”. De Bank of International Settlements gelooft dat rentevoeten te lang te laag gebleven zijn. Dit moedigt risicogedrag aan dat het globale financiële systeem rijp maakt voor een nieuwe crisis. Maatregelen om financiële crisis te voorkomen komen te laat Het IMF geeft de hoop op een normalisatie van het financiële systeem nog niet op, maar merkt wel op dat de tekortkomingen van de beleidsmakers na 7 jaar van financiële repressie suggereert dat elke toekomstige maatregel te weinig en te laat zal zijn. Maak u maar klaar voor een volgende financiële crisis. Hebt u al goud?