Het wereldwijde chiptekort is nog altijd een doorn in het oog van menig bedrijven, voornamelijk autobouwers hebben hier last van. Maar volgens AMD CEO Lisa Su zullen ze midden 2022 verlost zijn van het euvel. Su benadrukt dat chipfabrikanten hun productiecapaciteiten aan het verhogen zijn met nieuwe fabrieken waardoor aan de vraag kan worden voldaan.

Als we de CEO van AMD mogen geloven, dan is de wereld midden 2022 verlost van het chiptekort en kunnen bv. autobouwers opnieuw voertuigen van de band laten rollen zoals voordien. Volgens Lisa Su zijn chipfabrikanten werk aan het maken om hun productiecapaciteiten op te krikken zodat ze aan de vraag kunnen voldoen. Deze nieuwe fabrieken zullen de komende maanden operationeel zijn, klaar voor productie.

We’ve always gone through cycles of ups and downs, where demand has exceeded supply, or vice versa. This time, it’s different. It might take, you know, 18 to 24 months to put on a new plant, and in some cases even longer than that. These investments were started perhaps a year ago.

Uiteraard heeft de coronapandemie een sterke invloed op de vraag naar chips. Voor AMD is het heel simpel, zij maken chips voor PC’s, gamnig consoles en servers. Door de verschillende lockdowns wereldwijd zijn mensen massaal deze producten beginnen kopen met het logische gevolg dat de vraag naar chips voor deze producten de hoogte in schoot.

AMD en Intel

Maar de vraag naar chips en pc-nderdelen is hoog gebleven, zelfs toen economieën hun coronamaatregelen versoepelden en weer opengingen. De tekorten sprongen over naar andere industrieën, waaronder de autoindustrie. Dat heeft ertoe geleid dat het aandeel van AMD sinds begin vorig jaar met meer dan 120 procent zijn gestegen tot iets meer dan 108 dollar.

AMD maakt zelf geen chips, ze ontwikkelen ze en laten de productie over aan chipfabrikanten. Concurrent Intel zei dit jaar dat ze gaan investeren in een fabriek zodat zij zelf chips kunnen produceren, ook voor andere chipontwikkelaars. AMD zelf heeft een bod gedaan op chipontwikkelaar en producent Xilinx, echter is er nog geen overeenkomst.

Bronnen: Kif Leswing – CNBC

Foto: PublicDomainPicturesCC0 1.0 Universal

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>