Het optimisme viert hoogtij binnen de bedrijvensector. Dat maken de meest recente cijfers in ieder geval duidelijk. In het bijzonder zijn de kleine Amerikaanse bedrijven erg hoopgevend gestemd over de toekomst. Is dat een goed of een slecht teken?

De economische situatie in de Verenigde Staten zal bij de meeste mensen wel bekend zijn. De Amerikaanse economie draait op dit moment op volle toeren en zelden zaten er zo weinig Amerikanen thuis zonder werk. Als gevolg van de verbeterde economische situatie durven steeds meer Amerikanen grote uitgaven te verrichten. En uiteraard zijn het de bedrijven die hiervan profiteren.

Optimisme onder Amerikaanse bedrijven hoeft geen goed nieuws te betekenen

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Teddy Vallee, is te zien dat het optimisme onder de kleine Amerikaanse bedrijven nog nooit zo groot is geweest. Volgens het merendeel van deze bedrijven is dit het ideale moment om uit te breiden. Natuurlijk heeft dit te maken met het sterk gestegen consumentenvertrouwen en daarmee de sterk gestegen consumentenuitgaven.

Toch moet er een kanttekening geplaatst worden bij deze – op het eerste gezicht – goede ontwikkeling. In het jaar 1999 en 2006 hadden we immers ook te maken met groot optimisme onder de Amerikaanse bedrijven. Helaas werden we een aantal maanden later geconfronteerd met een afzwakkende economie.