De prijs van Bitcoin schoot in 2017 zo hard omhoog, dat vergelijkingen met bubbels uit het verleden niet ver weg waren. Nu Bitcoin corrigeert van $20.000 tot onder $8.000 worden die vergelijkingen nog sterker. Bitcoin kende al veel stevige correcties, maar het is de eerste keer dat er een grote groep beleggers bij betrokken is. En die vragen zich af wanneer deze daling gaat stoppen.

Ervan uitgaande dat Bitcoin een bubbel was, kunnen we de leegloop van Bitcoin vergelijken met gelijkaardige bubbels uit het verleden. Om te weten waar Bitcoin kan eindigen, is het handig om te weten hoe bubbels worden gevormd en hoe ze leeglopen. Daarvoor is onderstaande grafiek perfect. Het laat het sentiment zien van beleggers.

Waarschijnlijk zitten we momenteel ergens tussen Angst (Fear) en Capitulatie (Capitulation). Maar dat wil niet zeggen dat de daling van meer dan 60% het einde moet zijn. Exponentieel stijgende of dalende markten stijgen of dalen veel meer dan je zou verwachten.

Het vinden van een bodem kan dan ook veel langer duren dan je zou denken.

Voorgaande bubbels

Kijken we naar 2 grote aandelenbubbels, Japanse aandelen in de jaren ’80 en technologieaandelen in de jaren ’90, dan zien we dat een bodemvorming lang kan duren. Beide bubbels hadden 2,5 jaar nodig om uit te bodemen.

Maar gezien de bijzonder snelle stijging van Bitcoin, gaat de vergelijking mogelijk beter op met Chinese aandelen in 2015 en de bubbel in zilver in 2011.

Zilver piekte op 25 april 2011 en plaatste een bodem op 29 december, 178 dagen later. Chinese aandelen piekte op 12 juni 2015 en bodemde op 27 januari 2016, 162 dagen later.

Indien Bitcoin meer lijkt op de bubbels in Chinese aandelen en zilver, dan kunnen we een bodem van de Bitcoin prijs verwachten ergens in augustus.

Bron: Financial Sense

Foto Credit: iStock