Tijdens de voorbijgaande weken zijn de rentestanden op de wereldwijde staatsobligaties stevig opgelopen. Met name in de VS en in Europa is dit duidelijk terug te zien. Inmiddels beginnen sommige beleggers zich zorgen te maken over de oplopende rentes. Voor die beleggers is er weinig goed nieuws te vertellen, want een belangrijk onderzoek laat zien dat de rentestanden nog veel verder kunnen gaan oplopen.

De wereld is bedolven onder een torenhoge schuldenlast. De financiële crisis uit het jaar 2007 is opgevangen door nog meer schulden aan te gaan. Door de coronacrisis van het jaar 2020 is deze trend zelfs in een nog hogere versnelling terecht gekomen. Een te hoge rente is een doorn in het oog voor veel overheden, want op dat moment zullen hun rentelasten exponentieel stijgen. Met als gevolg dat de schulden nog veel verder zullen gaan oplopen.

Is er een nieuwe cyclusbodem neergezet?

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van McClellan Financial Publications, is te zien dat er mogelijk onlangs een cyclusbodem is neergezet bij de zogenoemde High Grade Corporate Bond Yields. In gewone taal betreft dit de rente op de betrouwbare Amerikaanse bedrijfsstaatsobligaties (laag risico). Op de grafiek is te zien dat er sinds het jaar 1700 al sprake is van cyclusbewegingen. Gemiddeld genomen wordt er elke 60 jaar een nieuwe cyclusbodem neergezet en volgens deze cyclustelling had die bodem in 2010 al moeten plaatsvinden. Wat dat betreft is er sprake van een late cyclusbodem.

Overigens is dit niet voor het eerst dat later dan gebruikelijk de cyclusbodem wordt neergezet. Dit was bijvoorbeeld ook tijdens het jaar 1900 het geval. Destijds wisten de rentestanden in 20 jaar tijd stevig te stijgen. Voor veel bedrijven en overheden is het echter niet te hopen dat dit scenario zich gaat herhalen. Een sterk stijgende rente kan namelijk olie op het schuldenvuur gooien. Met alle gevolgen van dien.

3 Crypto Kooptips van Slim Beleggen

Ontdek de 3 Crypto Kooptips van Slim Beleggen die de grootste rendementen kunnen opleveren in 2021. Vraag hier uw GRATIS GIDS aan …