Onlangs wist de S&P 500 index een koersverdubbeling te realiseren. Vanaf de bodem van maart 2020 wist de Amerikaanse beurs met meer dan 100% in waarde te stijgen. De geschiedenis leert ons dat een koersverdubbeling niet altijd goed nieuws betekent voor de aandelenmarkten. Tenminste, op korte termijn hebben de stieren het dan sowieso vaak lastig.

Maar weinig analisten hadden anderhalf jaar geleden kunnen voorzien dat de beurzen geconfronteerd zouden worden met een imposante prijsrally. We mogen wel concluderen dat deze beursrally vriend en vijand heeft verrast. Gezien deze imposante prijsrally is dit tot nu toe de krachtigste Bull Market ooit.

Is er een nieuwe beursdaling onderweg?

Uit onderzoek van Stefano Bottaioli blijkt echter dat een koersverdubbeling geen goed nieuws voor beleggers hoeft te betekenen. Zo zijn op de bovenstaande grafiek de voorgaande keren  in beeld gebracht dat de S&P 500 index in waarde wist te verdubbelen (sinds het jaar 2000). In alle gevallen werd de toonaangevende Amerikaanse beurs kort daarna geconfronteerd met een stevige koersdaling. In het jaar 2007 werd bijvoorbeeld al vroegtijdig gewaarschuwd voor de trenddraai die onderweg was. Maar ook net voor het uitbreken van de coronacrisis waren de beurzen al ‘overgewaardeerd’.

Het heeft er alle schijn van dat beleggers een pas op de plaats maken op het moment dat een dergelijke psychologische mijlpaal bereikt is. Vooralsnog lijkt dat ook nu weer te kloppen, want de beurzen staan al enkele handelsdagen onder druk. Volgens deze grafiek kan er nog meer koersgeweld op komst zijn.

Spotgoedkoop groeibedrijf … nu nog onder 10 dollar

Een vergeten technologiebedrijf met opwaarts potentieel van bijna 100%.

GRATIS TIP: Het goedkoopste aandeel onder 10 dollar