Tijdens de afgelopen anderhalf jaar liepen de rentestanden op de wereldwijde staatsobligaties weer op. Het ruimhartige monetaire beleid en het economische herstel dat daarop volgde, wisten te zorgen voor stijgende rentes. Toch laat een belangrijke grafiek zien dat beleggers opnieuw rekening moeten houden met verder dalende rentestanden.
Toen de coronacrisis uitbrak wisten de meeste rentestanden aanvankelijk te dalen naar nieuwe recorddieptepunten. Pas toen de centrale banken in actie kwamen wisten de rentestanden zich te herstellen. Tijdens de afgelopen maanden kwam er een hapering in deze herstelbeweging. En die hapering lijkt niet voor niets te komen.
Dalende kredietimpuls resulteert vaak in een dalende rente
Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Macrobond and Nordea, is het verband tussen de rente op de 10-jarige Amerikaanse staatsobligatie en de G3 Credit Impuls in beeld gebracht. De laatstgenoemde indicator meet de kredietimpuls in Europa, Japan en de Verenigde Staten. In dit geval gaat het om de bedrijfsleningen die door banken verstrekt worden. Door het ruimhartige monetaire beleid kregen bedrijven tijdens de coronacrisis veel sneller een lening dan voorheen. Op de grafiek is echter te zien dat er tijdens de afgelopen 12 maanden sprake was van een forse daling bij de kredietimpuls en dit zou kunnen resulteren in dalende rentestanden.
Uiteraard hoeft de geschiedenis zich niet te gaan herhalen, maar dit onderzoek maakt wel duidelijk dat de tijd van stijgende rentes alweer achter de rug kan liggen. En dat zal ook wennen op de financiële markten zijn.
Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws
Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>