Afgelopen week was er weinig te beleven op de aandelenmarkten. Op weekbasis sloten de meeste indices haast onveranderd. Het belangrijkste is dat de rust weer teruggekeerd lijkt te zijn op de financiële markten. Maar, voor hoelang?

Ryan Detrick, van LPL Research, deed een onderzoek naar het effect van de zogenoemde ‘December Low Indicator’. Deze indicator werd in de jaren ’70 ontwikkeld door Lucien Hooper en voorspelt dat Wall Street ondermaats presteert op het moment dat we in het eerste kwartaal het dieptepunt van december neerwaarts weten te doorbreken. Dit jaar is daar sprake van, want de S&P 500 index wist onder het dieptepunt van december te duiken.

Neemt de beer dit jaar de regie in handen?

Opvallend genoeg weet de S&P 500 index in een dergelijk jaar tegenvallend te presteren. Zo is op de bovenstaande tabel, afkomstig van LPL Research, te zien dat Wall Street gemiddeld in een dergelijk jaar met slechts 3,3% weet te stijgen. De gemiddelde stijging in een jaar waarbij Wall Street in het eerste kwartaal boven het dieptepunt van december weet te blijven, bedraagt meer dan 22%.

Detrick wil hier nog wel een kanttekening bij plaatsen. Deze indicator ziet er namelijk behoorlijk angstaanjagend uit, maar dat hoeft helemaal niet het geval te zijn. Tijdens de afgelopen 8 keren dat de dieptepunten werden geschonden, noteerde de S&P 500 index alsnog in 7 van de 8 keer aan het einde van het jaar hoger.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)