Ongeveer zes maanden geleden liet Donald Trump weten dat hij met verbazing keek naar de koers van de euro. Volgens hem was de euro destijds veel te goedkoop en wist exportreus Duitsland te profiteren van de lage Europese valutamunt. Trump was daarom ook van mening dat Duitsland met name de vruchten wist te plukken van de lage euro. Ondanks de stijging van de afgelopen tijd is de euro volgens een betrouwbaar model nog steeds ondergewaardeerd.
De afgelopen maanden heeft de koers van de euro weten te profiteren van de Europese economische groeicijfers. Het is duidelijk geworden dat de Europese economie voor het eerst sinds lange tijd weer op volle toeren weet te draaien en ook de Europese probleemlanden staan er een stuk beter voor dan een paar jaar geleden het geval was. Het geloof in de eurozone is flink toegenomen en daar heeft de euro van weten te profiteren.
Euro beschikt nog over voldoende potentieel
Ondanks het feit dat de euro dit jaar met meer dan 10% in waarde wist te stijgen (ten opzichte van de dollar), is er volgens het koopkrachtpariteitsmodel van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OECD) nog steeds sprake van een onderwaardering. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van de OECD, is dit in beeld gebracht. Op dit moment is de euro 14% minder waard dan de reële waarde.
Voorlopig lijkt Duitsland weinig hinder te ondervinden van de duurder wordende euro. De meest recente macrocijfers laten zien dat de Duitse export nog steeds de wind in de zeilen heeft. Voorlopig kan Trump dus nog niet zijn gram halen.