Vandaag de dag is het de gewoonte om onmiddellijk na het afstuderen zo snel mogelijk aan het werk te gaan. Maar volgens Laura Carstensen van de Universiteit van Stanford kunnen we ons leven veel beter anders indelen. Het is beter om pas vanaf je 40e voltijds te gaan werken en te werken tot je 80e dan al van je 20-25 te beginnen terwijl de drukste periode uit je leven voor de deur staat.
Vrouwen worden gemiddeld 85 jaar en mannen zo’n 82 jaar. De periode tussen 30 en 40 is de drukste en meest stresserende uit ons leven waarbij we carrière willen maken, kinderen moeten opvoeden en in sommige gevallen nog voor onze ouders zorgen. Er is geen enkel moment om op adem te komen. Het leven raast in een snel tempo voorbij en op ons 65e is het plots allemaal gedaan.
‘Dit model werkt niet’, zegt Laura Carstensen van het Stanford Center on Longevity.
‘We kunnen beter een carrière plannen die langer duurt, maar die veel meer ‘breaks’ inlast om te leren, voor de familie te zorgen, van de kinderen en vrienden te genieten, …’.
Abrupt stoppen met werken op je 65e is ook geen ideale situatie. Voor veel mensen is het financieel niet aantrekkelijk en er is het verlies van sociaal contact waardoor het psychologisch niet ideaal is.
Meer tijd voor vrouw en kinderen
We zouden veel beter naar school gaan of stages volgen terwijl we de kinderen opvoeden. Een voltijdse job begint dan rond de leeftijd van 40 wanneer de kinderen groot en oud genoeg zijn om meer voor zichzelf te zorgen. Carrières duren langer dan 65e waarbij we in de jaren naar het pensioen toe, rond 80 jaar, opnieuw parttime kunnen gaan werken.
‘Het is een nieuwe roadmap voor een veel aangenamer leven’, zegt Carstensen. ‘Er is geen reden om het huidige model aan te houden, we moeten gewoon beginnen met de transitie, en dan volgt de rest van zelf.’
Bron: Quartz