Met alle overproductie, grote olievoorraden en een heropleving van de Amerikaanse schalieolie is het haast ondenkbaar dat de olieprijs zou kunnen stijgen. Maar wanneer alle analisten hetzelfde verwachten, gebeurt vaak het tegenovergestelde op de financiële markten. Een land kan alles zelfs snel om zeep helpen waardoor de olieprijs op korte termijn snel in brand kan vliegen. En een vonk is daar niet veraf.

De problemen met Qatar zouden vroeger een garantie geweest zijn voor een stijgende olieprijs. Maar tot op heden heeft het geen invloed gehad. Maar er dreigen meer geopolitieke gevaren die de olieprijs terug hoger kunnen duwen. In Mexico heeft de oliesector problemen, net als in Azerbeidzjan. Ook in China daalt de olieproductie snel. En in Saoedi-Arabië loopt ook niet alles gesmeerd.

Maar hét probleem kan wel eens Venezuela worden.

Venezuela heeft de grootste oliereserves ter wereld maar het land ligt aan diggelen. In 2015 produceerde het land nog 2,4 miljoen vaten olie per dag, nu is dat minder dan 2 miljoen vaten per dag. Maar het land is ondanks de enorme rijkdom straatarm en dreigt volledig om te vallen.

Lees hier hoe je het dividendrendement van Royal Dutch Shell kan verdrievoudigen >>

De infrastructuur in Venezuela is zo erbarmelijk dat ze zelfs benzine moeten importeren om brandstoftekorten te vermijden. Wanneer een land als Venezuela omvalt, zal dat wel een effect hebben op de oliesector.

Hoewel het idee leeft dat niets de overvloed aan olie kan stoppen, zijn er verschillende probleemgebieden in de wereld die het aanbod op korte termijn kunnen verstoren. Venezuela is de grootste trigger voor een hogere olieprijs waar niemand het verwacht.

Blijf op de hoogte van alle beurs- en cryptonieuws via de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>

Bron: Zerohedge

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>