Je voelde in de voorbije dagen een zucht van verlichting door de markten gaan. De onderbreking van de beurscorrectie zette door. De koersen lijken nu eindelijk te draaien. Helaas zitten er weinig fundamenten achter. De koersen werden met name gedragen door de flinke herstelbeweging in de oliemarkt. Daar waar de olieprijs recent nog flirtte met 25 dollar per vat, klopte olie deze week al eens aan bij 35 dollar. Zo snel kan het gaan bij grondstoffen… De belangrijkste beursindices wonnen opnieuw aan terrein, zo’n 1,5% voor de week. Op de belangrijkste aandelengrafiek ter wereld, de S&P 500, zie je de trend op korte termijn langzaam keren, naar boven toe. Op de bovenstaande grafiek hebben we naast de jaargrafiek van de S&P 500 ook enkele technische indicatoren eraan gekoppeld. U ziet duidelijk dat alle onderdelen (> 50MA, RSI > 50, MACD positief) opnieuw in stelling staan zoals in het najaar van 2015. Toen maakten de beurzen een ‘relief rally’. Ook vandaag verwachten we een vergelijkbaar scenario voor de komende weken. Beleggers halen opgelucht adem, en slaan aan het kopen. Maar zoals u eveneens op de grafiek kan zien, kwam er vorige keer relatief snel een einde aan de kooplust. Vandaag lijkt er ruimte tot net boven het 200-daags gemiddelde, richting 2050 punten voor de S&P 500. Een ritje van honderd punten is niet slecht, maar er is veel meer nodig om de negatieve spiraal op de beurzen de breken. Niet toevallig komt de Fed volgende maand met haar rentebesluit. Hier hangt veel, zo niet alles, vanaf! Blijft de Fed zich stoer opstellen, dan zal de correctie doorzetten. Maar stelt de Fed zich soepeler op, dan is er meer ruimte aan de bovenzijde. Maar vergeet niet, dit is nog altijd een onvervalste berenmarkt. Iedere rally is verdacht, en dient per definitie verkocht te worden, tot het tegendeel bewezen is. Dit tegendeel ontstaat als de indices nieuwe all-time highs kunnen neerzetten. Dat is nog erg ver… Kortom, er is nog veel werk aan de winkel bij aandelen. Wees op uw hoede.
De juiste goudmijnaandelen tips maken het verschil
Zoals eerder reeds aangegeven, dit is een compleet ander beeld in de grondstoffenmarkt. Daar lijkt de neerwaartse cyclus afgerond, na jaren van correctiebewegingen. Dit patroon zien we vooral goed bij de leider: GOUD. Goud is terug. En hoe! De prijs van het gele edelmetaal handelt weer bevrijd, boven 1200 dollar/ounce. Er is duidelijk iets veranderd in het goudcomplex in 2016. We riepen het al diverse malen: volg de investeringsstroom naar goud. Als deze omslaat, is het hek van de dam. En dat is exact wat er in de voorbije weken gebeurde. De aankopen voor GLD, de belangrijkste goud ETF, schoten omhoog. In 2016 voegde GLD al 120 ton goud toe. Hierdoor zit er opnieuw 762 ton goud opgeslagen in de depots van de grootste goud ETF ter wereld. Natuurlijk is dit nog altijd ver van de records, boven 1.300 ton, maar het is de manier waarop de aankopen gebeuren: quasi zonder limiet! Zoals u op de volgende grafiek kan zien, zagen we dit soort koopgeweld niet meer sinds… 2009.
2009 was de start van de grootste bull market (in nominale termen) voor goud. Deze plotse, imposante investeringsvraag kenmerkt wat ons betreft een cyclische trendbreuk, en de voortzetting van de seculaire stierenmarkt voor de goudprijs. Daarom zijn we momenteel zo enthousiast over goud… én aanverwanten. Want niet enkel goud ligt er goed bij. Vooral de goudmijnaandelen stelen vandaag de show! De HUI-index breekt barrières. En er is nog voldoende ruimte aan de bovenzijde… op redelijk korte termijn. Zoals u zelf kan zien, werden al 2 weerstanden doorklieft en is de goudmijnindex op weg naar de psychologische grens van 200 punten. Niet enkel een symbolische weerstand, maar ook de dalende 3-jaars trendlijn. Hierboven ligt de weg in feite open richting 260 punten! 200 en 260 punten, dat is vanaf het huidige niveau een stijging van respectievelijk +21% en +57%. Dit terwijl de index al 65% hoger staat dan het recente dieptepunt op 100… amper een maand geleden. Zo ziet u het zelf eens: er gaat niets boven een stierenmarkt in goudmijnaandelen! Uiteraard, kopen op de exacte bodem is een utopie. Niemand koopt de bodem. Iedereen die verklaart op de bodem te hebben gekocht, verkoopt praatjes. Nee, kopen nabij de bodem, daar draait het echt om. Als u maar weet dat u een goede prijs ontvangt, dan doet de markt de rest voor u.
<< Schrijf u hier in op de gratis nieuwsbrief van Slim Beleggen >>
De ‘goede prijzen’ leveren wij u aan in de vorm van de BESTE GOUDMIJN KOOPTIPS. In het voorbije 1,5 jaar lanceerden we 7 nieuwe KOOPTIPS in het Goud & Zilver Rapport. Dus we slaan u niet dood met nieuwe aankooptips, laat dit duidelijk zijn. Nee, we gaan zeer zorgvuldig om met de Selectielijst van het Goud & Zilver Rapport. Enkel de beste posities komen op deze shortlist. De nieuwste KOOPTIPS in de voorbije periode leverden rendementen op van -8% tot +226%. Dit leverde een gemiddelde gewogen rendement van bijna 50% per kooptip op!