global crisis Wie enkel de NOS en andere bronnen binnen de ‘reguliere media’ volgt, zou geloven dat er, op een paar brandjes na, een enorme economische opleving plaatsvind. Bij UBS Group AG to Invesco Ltd. is men gelukkig wél wakker daar ze in de verte allerlei narigheid op het economische pad zien liggen.

Hier het fundament voor een nieuwe crisis

De grootse obligatiemarkten worden erg onrustig en prijzen zwingen alle kanten op. Daarbij opgeteld de olieprijs dat landen als Venezuela tot en met Nigeria tot op de bodem zullen doen afzinken. De fundamentele structuur van de obligatiemarkt is zodanig veranderd dat beleidsmakers nauwelijks nog in staat zijn in te schatten waar risico zich aan het opbouwen is. De waarschijnlijkheid dat zich ergens een grote economisch crisis zal gaan voordoen wordt dan ook met de dag groter. Het gebied waar zich risicovolle bezittingen kunnen begeven wordt steeds groter. Eén voorbeeld, en wellicht niet de minste, is de energiesector waar miljarden dollars in zijn geïnvesteerd. De kans dat bedrijven in deze sector zullen verzuimen op schulden neemt alsmaar toe. Steeds meer oliemaatschappijen krijgen van “rating agencies” een junk-status toegekend, een signaal dat de miljarden dollars die in een dergelijk bedrijf zijn geïnvesteerd gemakkelijk in rook kunnen opgaan.

De crisis is nog maar net begonnen

Dan nog de depositorente in Amerika dat in schril contrast staat met die van Europa. Waar de Centrale bank van Amerika de depositorente wil verhogen, doet de Europese centrale bank precies het tegenovergestelde. Staatsobligaties wereldwijd krijgen door de wijziging van rentetarieven en het opkoopbeleid van de ECB een enorme opdonder waardoor prijsschommelingen met 40 procent zijn toegenomen ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Dit doet iets met het risico van staatsobligaties. Zelfs de kleinste renteveranderingen van Centrale banken maken ‘vaste inkomens’ een gevaarlijke asset class. Nog een andere belangrijke vraag is wie nu eigenlijk de houders zijn van dergelijk risicovol waardepapier. Banken hebben afgelopen jaren flink afgebouwd op degelijke bezittingen. Grote instituten als verzekeraars, pensioenfondsen en beleggingsfondsen hebben hun posities in deze speculatieve bezittingen juist uitgebouwd met 65 procent sinds 2008 tot 5,1 biljoen dollar, volgens data van UBS.

Is de volgende crisis een pensioen crisis?

Slechts een kleine aardschok in het financiële systeem zal onder andere pensioenfondsen wereldwijd flink doen laten afschrijven en begint de situatie erg te klinken als de “Subprime mortgage crisis” uit 2008.

Lees hier wat je echt moet doen met je geld in tijden van crisis