Bob Lutz is een van de grote namen uit de auto-industrie de laatste decennia. Recent voorspelde hij nog dat niemand nog zelfstandig een auto zal besturen binnen 20 jaar. De (r)evolutie van de auto-industrie komt in een stroomversnelling. Maar Tesla zal daar geen deel van uitmaken, zegt Lutz.

Nog geen 24 uur nadat Tesla op indrukwekkende wijze de nieuwe Tesla Semi vrachtwagen en de nieuwe Tesla Roadster introduceerde, zei Bob Lutz dat Tesla een “losing enterprise” is en dat ze in de toekomst “going out of business.”

De veranderingen in de auto-industrie zullen er sneller komen dan iedereen verwacht, aldus Lutz. Zelfrijdende auto’s zullen verkeersdoden reduceren tot quasi 0. Over 20 jaar mag dan ook niemand meer met de auto rijden, tenzij je superrijk bent met een eigen racetrack en een vintage Ferrari.

De winnaars zullen diegene zijn die met een autonoom rijdende vloot op de markt komen. Lutz denkt daarbij aan Uber, Lyft, FedEx, UPS en U.S. Postal Service, maar ook aan nutsbedrijven, pakjesdiensten en bedrijven als Amazon.

Opvallend is dus dat hij geen fan is van Tesla, nochtans het bedrijf dat al jaren het voortouw neemt in deze elektrische revolutie. Volgens Lutz is Tesla niets bijzonders, “ze gebruiken dezelfde batterijen als de rest.” Lutz gelooft dan ook niet dat Tesla erin zal slagen de cash burn te stoppen zodat het ooit winst kan maken.

Bron: B.I.