Het zal niemand zijn ontgaan dat de rente al enige tijd stevig in de lift zit. In dit geval gaat het om de rente die op de obligatiemarkt tot stand komt. Deze rente wordt gezien als een voorloper op de daadwerkelijke rente die vastgesteld wordt door de centrale bank. De stijgende rente kan ook een voorbode zijn voor een nieuwe economische recessie.

In het jaar 2020 wist de Amerikaanse rente nog te dalen naar een recorddieptepunt. Deze dalende beweging werd destijds veroorzaakt door het toen nog onbekende coronavirus. De verwachting was dat dit virus zou gaan leiden tot een rampzalige crisis en derhalve belande de rente in een vrije val. Uiteindelijk was de economische schade slechts van korte duur en werd er nog datzelfde jaar een stevige bodem bij de rente neergezet.

Trenddraai bij de rente kan slecht nieuws betekenen

Sinds dat moment is de rente exponentieel gestegen. Een dergelijke prijsstijging in korte tijd is nog nooit eerder voorgekomen. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Crescat Capital LLC, is deze enorme stijging in beeld gebracht. Op deze grafiek is ook te zien dat de rente op een 2-jarige Amerikaanse staatsobligatie inmiddels bij de weerstandslijn is aangekomen. Deze weerstandslijn is al sinds de jaren ’80 van kracht en wist in het verleden meermaals te zorgen voor een belangrijke top:

  • Het jaar 2000: het uiteen knappen van de internetzeepbel.
  • Het jaar 2007: het uiteen knappen van de huizenmarktzeepbel.
  • Het jaar 2018: de handelsoorlog tussen de VS en China.

Tijdens de hierboven genoemde jaren werd de Amerikaanse economie telkens geconfronteerd met een economische recessie. Ook de beurzen hadden het tijdens die jaren bijzonder lastig. Beleggers moeten hopen dat de geschiedenis zich dus niet opnieuw gaat herhalen.

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)