Is de wedergeboorte van goud en goudmijnaandelen het begin van een nieuwe, langdurige stijging … of is dit het perfecte moment om te verkopen? Veel beleggers twijfelen nog steeds aan de leefbaarheid van de goudrally. Maar als het eerste scenario uitkomt, mag je deze unieke kans niet missen. Regelrechte kooppaniek, het is eens iets anders. Goudmijnaandelen als Newmont Mining en Barrick Gold staan vandaag al dubbel zo hoog als eind 2015. Wanneer grote goudmijnaandelen al kunnen verdubbelen, dan kunnen kleinere goudmijnaandelen 100-en procenten stijgen. De juiste juniors stijgen soms 1.000% tot 2.000% in een nieuwe stierenmarkt, dit is geen uitzondering.
De redenen dat dit de definitieve heropleving is, nemen dan ook met de dag toe. India: De vraag naar goud in India varieert nogal, maar heeft 1 constante: het is veel. India groeit sterk en de middenklasse krijgt steeds meer koopkracht. Daarnaast voegt India zich in de strijd tegen cash geld door in te zetten op een cashloze maatschappij. Dit drijft nog meer geld richting goud. China: De groeivertraging in China zorgde voor een forse aandelen- en vastgoedcorrectie. Steeds meer Chinezen zoeken opnieuw bescherming in goud. En China is al de grootste goudmarkt ter wereld. Europa: uitlegt behoeft slechts 2 woorden – Negatieve Rentevoeten Scepsis: Ondanks de stijging van 20% blijven veel analisten sceptisch tegenover de stijging. Goud is nog steeds niet overkocht. Technisch: Op korte termijn is er een parabolische stijging, maar op lange termijn is de huidige opwaartse beweging nog steeds klein te noemen. De dalende trend sinds 2013 is wel met kracht doorbroken.
Goudmijnaandelen stelen pas echt de show
De outperformance tegenover andere aandelen is indrukwekkend. Er is gewoon kooppaniek. Goudmijnaandelen zijn bij de meest cyclische aandelen op de aandelenmarkt. Dit wil zeggen dat ze door diepe dalen gaan, maar ook hoge toppen kunnen scheren. Goudmijnaandelen waren zelden zo goedkoop, ook nog na de recente rally. De laatste vergelijkbare periode dat goudmijnaandelen zo goedkoop waren, was 2001. Na een daling van 83% stegen deze aandelen gemiddeld 602% in de daaropvolgende rally. Die 602% is natuurlijk maar een gemiddelde. Dit wil zeggen dat er ook aandelen zullen zijn die “slechts” 200% stijgen, maar dat er ook aandelen zullen zijn die 1.000% of zelfs 2.000% stijgen. Dit zijn geen uitzonderingen in een stierenmarkt in goudmijnaandelen.