Heel veel mannen zullen dit probleem wel kennen. Een vriendin/vrouw die ze doodgraag zien, maar die al haar geld spendeert aan kledij, handtassen, vakanties, juwelen, … Voor veel mannen kan dit een stressfactor zijn in de relatie. Het kan zelfs een relatie in gevaar brengen. De vraag is dan, wat doe je daar aan?
Vrouwen hebben vaak een ander uitgiftepatroon dan mannen. Ze kijken heel anders naar financiën. Geld is, naast overspel, de belangrijkste factor voor een echtscheiding. Het is dus belangrijk dat naast het relationele, het seksuele ook het financiële in orde is.
Hoe ga je er dan mee om wanneer je een vriendin hebt met een figuurlijk gat in haar hand? Iemand die graag ‘het geld laat rollen’, iemand die koopt wat leuk of goedkoop is in plaats van wat nodig is.
Geld tips voor koppels
Om te beginnen moet je beseffen dat dit niet van de ene op de andere dag zal veranderen. Het is dus beter om alles in (de juiste) stappen te doen.
-1. Begin zachtjes
Het heeft geen zin om je vriendin direct te beschuldigen. Dit maakt de situatie alleen maar erger. Pak het gesprek liefdevol aan. Begin bijvoorbeeld door te zeggen dat je de financiële situatie wil opvolgen als koppel/gezin. Een andere mogelijkheid is beginnen over sparen voor iets belangrijks, zoals een huis of jullie pensioen.
-2. Start met een budget
Een budget zorgt ervoor dat je weet waar je geld naartoe gaat in plaats dat je je afvraagt waar het gebleven is. Zonder budget krijg je het financieel huishouden niet proper. Heb je er al een, is dit een goed moment om het ter herzien.
Probeer ervoor te zorgen dat je vriendin begrijpt waarom het zo belangrijk is, zonder dat jij de wet dicteert.
-3. Beslis over de controle
Er moet wederzijds vertrouwen zijn in de controle van het uitgavenpatroon. Dat kan door elkaar een bepaalde hoeveelheid geld te geven dat jullie ‘vrij’ mogen spenderen. Eens het budget op is, moet je wachten tot de volgende maand. Je vriendin kan hierbinnen wel doen en laten wat zij wil met dat geld (zolang het niet illegaal is natuurlijk).
-4. Evaluatie
Zorg voor een regelmatige evaluatie van ‘het systeem’. Is iedereen nog tevreden? Is het budget voldoende of te veel? Waar kan er bijgestuurd worden? Evalueer om de paar maanden of alles in de goede richting evolueert.
Bron: Money Crashers