Tijdens de afgelopen jaren hebben we diverse mooie praatjes moeten aanhoren van Amerikaanse presidenten. Barack Obama was daar met name een grote ster in. Hij beloofde namelijk een betere toekomst voor de armste Amerikanen. Hij streefde naar meer gelijkheid. Iets wat we in de cijfers totaal niet terugzien.

Sinds midden jaren ’80 is er een angstaanjagende trend ontstaan in Amerika. Sinds dat moment is de inkomensongelijkheid namelijk beginnen toe te nemen. En, geloof het of niet, onder de hoede van Obama is deze trend zelfs in een hogere versnelling terecht gekomen. Aangezien Trump nu aan het roer staat, hoeven we niet te rekenen op een ommekeer als het gaat om die gigantische inkomensongelijkheid.

Inkomensongelijkheid in de VS neemt verder toe

Torsten Slok, econoom bij Deutsche Bank, deelde onlangs de bovenstaande grafiek. Op deze grafiek is te zien dat de rijkste 0,1% van de Amerikanen op dit moment evenveel bezit als de onderste 90% van de bevolking. Een verbazingwekkend cijfer.

Dat is echter nog niet alles. Deutsche Bank heeft heel wat landen onder de loep genomen en als het gaat om die inkomensongelijkheid dan staat de VS op de eerste plaats. Amerika weet zelfs landen als Turkije en Israël achter zich te laten.