De olieprijzen schieten in deze periode alle kanten op. Elk bericht over nieuwe onderhandelingen tussen producerende landen creëert flinke volatiliteit in de markt. Vooralsnog lijkt een definitief herstel niet door te zetten. En dat heeft een negatieve invloed op de valuta’s van de Aziatische groeilanden. Grof gezegd zijn er twee redenen waarom de olieprijs nog niet herstelt:
- Voorraadoverschotten zullen niet snel verdwijnen;
- De groei van de wereldeconomie vertraagt, waarbij met name de afkoelende economie van China een grote rol speelt.
Olieprijzen weerspiegelen dus gedeeltelijk de sombere vooruitzichten voor de mondiale groei. Die sombere vooruitzichten leiden tot minder vraag naar producten uit Azië. En wanneer er minder vraag is naar producten uit de Aziatische groeilanden, heeft dat een negatief effect op de waarde van de Aziatische valuta’s. Deze redenering wordt treffend in beeld gebracht door onderstaande grafiek van Bloomberg:
De Bloomberg-JPMorgan Azië Dollar Index, een graadmeter die de 10 meest gebruikte valuta’s volgt met uitzondering van de yen, is vorig jaar met 5,7 procent gedaald. De prijs van olie in New York viel met maar liefst 46 procent terug.
Beleggers die willen speculeren op de Aziatische valutamarkt, doen er dus goed aan om de olieprijs in de gaten te houden. De getoonde grafiek laat aan duidelijkheid niets te wensen over.
>> Bekijk hier ons Groeimarkten rapport <<