De eerste renteverhoging sinds 2018 is achter de rug. Een bescheiden verhoging met 25 basispunten, exact hetgeen beleggers en investeerders hadden verwacht. Maar de komende maanden kan de Fed agressiever uit de hoek komen met ‘rate hikes’ van 50 basispunten. Voorlopig reageren de aandelenmarkten kalm omdat het geloof in Jerome Powell zeer groot is.

Op 16 maart verhoogde de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 2108 de rentes met 25 basispunten. Een gebeurtenis waarvan men dacht dat het een kleine schokgolf op de markten teweeg zou brengen. Maar dat scenario bleef eigenlijk uit. De markten reageerden wel, maar bijlange niet zo hevig als men had gedacht. Beleggers en investeerders hadden de verhoging namelijk al ingeprijs in de aandelen.

Zou het dan kunnen dat die hevige reactie er komt in de maand mei? Marktkenners en economen verwachten namelijk dat de Federal Reserve de rentes dan zal verhogen met 50 basispunten gezien de inflatie niet meteen lijkt af te koelen. Volgens Chris Weston, hoofdonderzoeker bij het Pepperstone, zullen de markten evenzeer slechts lichtjes gaan reageren. Hij denkt zelfs dat beleggers de 50 basispunten zullen verwelkomen.

They’ve weighed up the outlook and feel a credible Fed is a strong Fed, and higher rates are better than entrenched inflation.

Waarderingen

Sinds de eerste renteverhoging afgelopen week, zijn de aandelenmarkten namelijk bijzonder sterk opgeveerd. Verschillende indexen noteren momenteel zelfs hoger dan vóór de Russische inval in Oekraïne op 24 februari. De S&P 500 zakte, door de oorlog in Oekraïne, meer dan 15 procent ten opzichte van zijn recordpiek begin 2022.

Volgens Tom Lee, oprichter van Fundstrat Global Advisors, betekent dit dat er al veel slecht nieuws was ingeprijsd en dat de risk/reward verhouding aantrekkelijker is geworden. Toch raadt hij beleggers en investeerders niet aan om terug vol in te zetten op aandelen. Lee is van mening dat de markten volatiel zullen blijven gezien de onzekerheid omtrent de inflatie, de situatie in Oekräine en de daarmee gepaard gaande grondstoffencrisis.

Bronnen: William Watts – Marketwatch

Foto: Federalreserve – FlickrPublic domain

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>