zon individuele belegger

Aan het begin van deze maand had ongeveer een kwart van de uitgegeven Europese staatsschuld een negatieve rente. Zo had een Duitse staatsobligatie met een looptijd van 6 maanden een rente van -0,22 procent. Dit betekent dus dat als je deze Duitse obligatie koopt, je aan het eind hoe dan ook niet al je geld terugkrijgt. En toch heeft Duitsland geen moeite met het vinden van investeerders voor deze obligaties. Dat de Duitse overheid wegkomt met het betalen van een negatieve rente op zijn obligaties, is een teken dat investeerders niet denken dat ze een betere optie hebben. Als ze die zagen, dan zouden ze hun geld daar wel in beleggen toch?

Individuele belegger

Toch is er een positief aspect aan deze situatie: individuele beleggers hebben nu namelijk een streepje voor op de professionals in tijden als deze. Zo hoeven ze niet per se een negatieve rente te accepteren aangezien ze geen miljoenen beheren die ze voor de korte termijn veilig moeten beleggen. Daarnaast hoeven ze niet ieder kwartaal hun resultaten te rapporteren en kunnen ze hun focus leggen op de lange termijn. En terwijl professionals zich zorgen maken dat de gezonde economische groei in de Verenigde Staten leidt tot een moeilijkere omgeving voor aandelen op de korte termijn dankzij een renteverhoging van de Fed, hopen particuliere beleggers dat deze groei zal resulteren in meer banen, hogere consumentenuitgaven en hogere bedrijfswinsten gevolgd door hogere koersen.

Correctie voor aandelen

De situatie waarin centrale banken ervoor hebben gezorgd dat aandelen jaarlijks met dubbelcijferige percentages stegen, lijkt volgens steeds meer experts voorlopig dan ook voorbij. In ieder geval voor Amerikaanse aandelen. Dat de S&P 500 sinds 2009 ruim 20 procent rendement per jaar op heeft geleverd bijvoorbeeld, is ‘overweldigend en kan niet eindeloos doorgaan’, zegt Michael Hartnett, chief investment strategist bij Bank of America Merrill Lynch erover. Ook James Paulsen, chief investment strategist bij Wells Capital Management is voor dit jaar voorzichtig: ‘Ik ben nog steeds een langetermijnbull maar verwacht dat dit jaar erg volatiel wordt. Een correctie van 10 tot 15 procent voor Amerikaanse aandelen is goed mogelijk.’ Lees hier met welke situaties wij dit jaar rekening houden