De klimaatconferentie in Parijs (COP21) is nu een week onderweg. De geluiden in de wandelgangen zijn een stuk optimistischer dan vijf jaar geleden in Kopenhagen, toen de onderhandelingen op een fiasco uitdraaiden. Eén van de hete hangijzers blijft echter de onderlinge verdeeldheid tussen de ontwikkelde landen en de ontwikkelingslanden. Met name India speelt een cruciale rol in deze discussie.
India heeft de rijke landen gewaarschuwd dat de uitstoot van broeikasgassen nog zeker tot na 2050 zal toenemen. Het land is namelijk voor een groot deel afhankelijk van steenkool om de benodigde economische groei te bewerkstelligen.
“Klimaatgerechtigheid betekent dat arme landen de ruimte moeten krijgen om meer welvaart te creëren,” zo zei premier Narendra Modi tegen de rijke landen in Parijs.
Zulke uitlatingen verleidde John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, eerder tot de uitspraak dat “India een lastige uitdaging kan vormen tijden COP21.”
India is de leider
Maar andere ontwikkelingslanden scharen zich nu achter de uitlatingen van Modi. Zij zien India als de leider die voor hun belangen opkomt.
“Het is logisch dat India de belangen van miljarden arme mensen wil beschermen,” zo zei Pa Ousman Jarju, de Gambiaanse minister van Milieu en Klimaat. En Saleemul Huq, directeur van het Internationale Centrum voor Klimaatverandering en Ontwikkeling in Bangladesh, uitte zich in soortgelijke bewoordingen: “India neemt het op voor ons allemaal.”
Ook in eigen land is de harde opstelling van de Indiase delegatie populair. Toen Kerry vorige maand zijn opmerking maakte in de Financial Times, reageerde de Indiase minister van Milieu, Prakash Javadekar, als door een adder gebeten: “De Verenigde Staten behandelen India onrechtvaardig.”
Soep wordt niet zo heet gegeten…
Maar wellicht wordt de soep niet zo heet gegeten als die wordt opgediend. Ook westerse landen zien in dat India ruimte nodig heeft om te groeien. Het land is veel armer dan China, en 300 miljoen mensen hebben nog altijd geen toegang tot elektriciteit. Zo stelt Jennifer Morgan, onderhandelaar names de World Resources Institute, dat de confrontatie tussen India en de ontwikkelde landen “een storm in een glas water is”. “In de vergaderzalen stelt India zich constructief op. Het land verdedigt zijn belangen, maar draagt ook oplossingen aan,” zo nuanceert zij de pittige strijd aan de onderhandelingstafel.
<< Blijf op de hoogte van alle ontwikkelingen op de financiële markten >>