Nu de Fed de rente verhoogt, moet het heel wat reserves uit het banksysteem halen. Het gaat over zo’n 600 à 800 miljard dollar. Daarnaast bouwen beleggers hun margin debt af. Dit alles zou kunnen leiden tot een serieuze berenmarkt. Bert Dohmen van de Wellington Letter had de daling van de liquiditeit en de marktdaling van begin 2016 zien aankomen. Hij schreef eind december in zijn blad dat de eerste renteverhoging van de Fed van 16 december 2015 daar wel voor zou zorgen. En zo geschiedde. De herstelbeweging van de aandelenmarkt na de renteverhoging heeft volgens Dohmen velen op het verkeerde been gezet. Heel veel geld vloeide uit de aandelenmarkten maar de stijging van een twaalftal big caps die gemakkelijk te manipuleren zijn, verdoezelde dit gegeven. Het was zogezegd het gevolg van de algemene opluchting dat de eerste verhoging eindelijk achter de rug was.
Twee negatieve elementen
De renteverhoging zorgde voor een belangrijke verstrakking. De Federal Reserve moet nu veel liquiditeit uit het banksysteem halen. Er worden bedragen van 600-800 miljard dollar geschat. Volgens Dohmen is het bang afwachten wat voor gevolgen dit zal hebben. Deze cashdrain kan de markten veel lager brengen dan de meeste beleggers verwachten. Daarnaast is de margin debt (aandelen kopen met marge) voor Dohmen een zeer belangrijke indicator. In 2015 stond aandelen op marge kopen op een zeer hoog niveau. De twee vorige pieken waren zoals u kunt zien in de grafiek in 2000 en 2007. De eerste tekenen zijn zichtbaar dat deze markt aan het draaien is. De gevolgen hiervan zullen niet te overzien zijn, waarschuwt hij.
Moeilijk jaar
Vorig jaar was reeds een moeilijk jaar voor zogenaamde slimme beleggers en hedge funds. Maar velen kenden een zeer slecht jaar. Warren Buffett’s Berkshire verloor meer dan 11% in 2015, het slechtste sinds 2009. Dat zet de markt van 2015 volgens Dohmen in het juiste perspectief. De brede markt heeft reeds in 2015 haar daling ingezet ook al wisten de Dow Jones en de S&P-index het hoofd nog boven het water te houden, onder meer dankzij de massale terugkoop van eigen aandelen. “Dit zorgde voor een rookgordijn want de brede markt zit al sinds juli 2015 in een neerwaartse trend.” Nu de markten het moeilijk hebben mag de gewone beleggers naar geen enkele analist luisteren die een belangenconflict heeft. Analisten en beheerders gaan nooit het woord ‘verkopen’ of ‘berenmarkt’ in de mond nemen. Dat is tegen de eigen winkel spreken. “Laat u dus zeker niet paaien door één of andere marktkenner werkzaam bij een bank.”
>> Dankzij deze tips houdt u zich staande in een Bear Market <<