olievoorraden

Een daling van de Amerikaanse olievoorraden en capex kunnen een bescheiden boost geven aan de olieprijzen op de korte termijn. Toch blijft de productiegroei te sterk voor substantiële stijgingen, zei Goldman Sachs.

Lagere olievoorraden niet genoeg

‘Hoewel het aantal Amerikaanse olieplatformen sneller is afgenomen dan we verwacht hadden, blijft het in onze ogen te weinig om de Amerikaanse markt weer in balans te krijgen in 2016’, meldde Goldman deze week in een note. ‘De prijzen moeten langere tijd laag blijven om een toereikende en houdbare vertraging van de productiegroei in de Verenigde Staten te realiseren.’ De agressieve bezuinigingen als het gaat om capex en de activiteiten kunnen wat opwaarts potentieel geven aan de voorspelling van 40 dollar per vat van Goldman Sachs voor de komende 3 maanden. Het levert echter juist een neerwaarts potentieel op voor de langetermijnvoorspelling van 65 dollar per vat, schreef Goldman. Bekijk hieronder waarom grondstoffenanalist Matt Smith, van Schneider Electric, zich kan vinden in de uitspraken van Goldman Sachs. Goldman verwacht daarnaast dat de Amerikaanse olievoorraden deze maand een piek zullen bereiken voordat ze van mei tot september zullen dalen. Daarbij vormen data van de U.S. Energy Information Administration van vorige week een van de eerste tekenen van een stabiliserende markt. De wekelijkse productie vertoonde namelijk een afname zo bleek uit data van de EIA.

Prijsherstel olie

Dat kan echter ook nog tijdelijk zijn. ‘Een betekenisvol prijsherstel op basis van een dalende productie en dalende Amerikaanse olievoorraden zouden het balanceringsproces verder ondermijnen’, aldus Goldman. Voor dit jaar verwacht Goldman Sachs al met al dat de Amerikaanse productie zal groeien met 700 duizend vaten per dag. Vorige week daalde olie overigens nog scherp op zorgen over het nucleaire programma van Iran dat zou kunnen leiden tot een vloedgolf van olie uit het land, wanneer de sancties worden opgeheven. Analisten verwachten echter dat het nog maanden zal duren, zo niet een volledig jaar, voordat de Iraanse export van olie op gang begint te kopen. Het duurt naar verwachting zelfs nog langer voor het land de productie weer op het oude niveau heeft. Ben je op zoek naar meer spreiding voor je portefeuille? Lees dan onze gratis Goudgids met alles over beleggen in goud