ma olieprijs

Ondernemer in de energiebranche, Boone Pickens, verwacht dat de olieprijs aan het einde van het jaar op 70 dollar per vat zal staan. Daarnaast verwacht hij een olieprijs van 80 tot 90 dollar per vat binnen 12 tot 18 maanden. In een interview zei Pickens dat Amerikaanse producenten zich in het proces bevinden om de markt weer in balans te krijgen, waarbij hij doelde op het dalend aantal olieboorplatformen als gevolg van de langdurig gedaalde olieprijzen.

Hogere olieprijs binnen 1,5 jaar

Ondanks dat Boone Pickens vanaf het huidige nieuwe een behoorlijke stijging verwacht op korte termijn, is de huidige voorspelling wel een verlaging van de verwachtingen die hij in december uitte. Hij zei destijds dat hij binnen 12 tot 18 maanden een olieprijs verwacht van 90 à 100 dollar per vat. Afgelopen week meldde het olieveld-servicebedrijf Baker Hughes dat het aantal boorplatformen voor olie is teruggevallen naar 866. Het aantal Amerikaanse olieboorplatformen piekte in 1981 op ruim 4500 stuks en bereikte een dieptepunt in 1999 op 488 stuks.

Wereldwijde voorraden

Volgens Pickens zijn Amerikaanse olieproducenten de afgelopen jaren te hard van stapel gelopen waardoor ze voorbij zijn geschoten aan de vraag, wat leidde tot de prijsdaling van zo’n 50 à 60 procent sinds juni vorig jaar. Vorige week had de olieprijs het weer niet gemakkelijk nadat Kuwait zei dat de OPEC geen keuze had behalve het op peil houden van de productie, waardoor de wereld nog maar eens werd herinnerd aan de wereldwijd hoge bevoorrading. Pickens voorspelde tevens een prijs voor aardgas van 6 dollar binnen 5 jaar. Het stond vorige week nog rond de 2,84 dollar. Pickens is er zelf al jaren een voorstander van om vrachtwagens meer op gas te laten rijden om zo de wereldwijde afhankelijkheid van olie terug te brengen. Pickens is al meer dan een halve eeuw werkzaam in de olie- en gasbusiness.

Dit zijn de trends waar wij dit jaar rekening mee houden voor onze beleggingen