De obligatiemarkten hebben wereldwijd recent een selloff ervaren. Toch is er een vreemde eend in de bijt: de obligaties in Zwitserse frank die recent door Polen zijn uitgegeven. Waarom zijn de obligaties zo populair? Verschillende ontwikkelde markten, waaronder Zwitserland en Duitsland, kregen al betaald om voor een tijdje geld te lenen. Maar Polen is de eerste opkomende markt die obligaties heeft weten te verkopen tegen een negatieve rente. Het gaat om ongeveer 580 miljoen Zwitserse frank (zo’n 558 miljoen euro) aan obligaties met een looptijd van 3 jaar en een negatieve rente van 0,213 procent.
Poolse obligaties
Maar terwijl door de selloff de rente van verschillende landen met een negatieve rente weer positief is geworden, heeft de prijs van de Poolse obligaties maar weinig gedaan. Polen is er zeker in geslaagd om obligatiebeleggers iets te geven wat ze willen. Niet alleen zijn de obligaties dus uitgegeven in Zwitserse franken, maar bieden ze ook blootstelling aan Oost-Europese activa. ‘Het land benut simpelweg de wanhopigheid van investeerders om een relatief laag rendement te accepteren’, zei Markus Allenspach, head of fixed income research bij Bank Julius Baer. Hij merkte op dat institutionele beleggers en banken moeten voldoen aan hun liquiditeitsratio’s en een in frank uitgedrukte staatsobligatie kan hierbij helpen. Zelfs obligaties met een negatief rendement.
Voordeel Poolse obligaties
‘Als je denkt dat het gekkenwerk is om op dit niveau obligaties te kopen, dan moet je kijken naar de alternatieven’, zei Allenspach. Daarbij wees hij op de ‘boete’ die Zwitserse banken moeten betalen om hun geld bij de Swiss National Bank (SNB) te parkeren. De nationale bank heeft een negatieve depositorente van 75 basispunten. ‘Met de Poolse obligaties kunnen ze iets kopen wat ze helpt bij het benodigde liquiditeitsratio, met een A-rating waarvan verwacht wordt dat het zal verbeteren en daarnaast is de rente beter dan bij de SNB’, zei hij. ‘Geen wonder dat er zoveel vraag was naar deze obligatie in Zwitserland.’ >> Zo ga je om met de belangrijkste trends van dit jaar