Met de opmars van de elektrische auto kijken veel beleggers naar Lithium. Maar er is een grondstof die minstens zo belangrijk is voor de productie van batterijen. Hedge funds hebben deze grondstof al massaal ontdekt omdat hij zeldzamer is dan Lithium. Dit is mogelijk een van de grootste opportuniteiten onder de grondstoffen. We hebben het over kobalt.

De markt voor kobalt kent nu al een tekort, en dat is nog vóór dat de enorme vraag naar de grondstof moet beginnen. Analisten verwachten dat de vraag met 500% kan stijgen de komende jaren. Bedrijven als Apple, Tesla, Amazon, Google, … kunnen simpelweg niet zonder kobalt.

Kobalt is een cruciale grondstof nodig voor de productie van lithium-ion batterijen. Deze minder bekende grondstof maakt gemiddeld zo’n 35% van de batterij uit. Met de opmars van de elektrische auto zal de nood aan batterijen de komende jaren exploderen… en dus ook de vraag naar kobalt.

Vraag naar kobalt

Maar in tegenstelling tot lithium is kobalt minder voorhanden. Onderzoeksbureau Macquire Research voorspelt voor volgend jaar een tekort van 885 ton. In 2019 kan dit tekort al oplopen tot 3.205 ton en tegen 2020 maar liefst 5.340 ton. De bouw van de ene gigafabriek na de andere is daar natuurlijk niet vreemd aan.

De revolutie begint: Hoe kan je beleggen in Lithium?

Productie van kobalt beperkt, prijs schiet omhoog

Meer dan de helft van de kobaltproductie komt vandaag uit de Democratische Republiek van Congo. Maar Congo staat niet bepaald bekend om zijn aantrekkelijke werkomstandigheden. Kinderarbeid in de kobaltmijnen is meer dan aanwezig.

Bedrijven zoals Apple en Tesla kunnen zich niet veroorloven dat ze geassocieerd worden met dergelijke praktijken. De helft van de wereldproductie valt voor deze bedrijven dus al weg, en er is al een immens tekort.

Dit zorgt voor een enorme opportuniteit bij kobaltmijnen uit andere gebieden.

De immense vraag naar de grondstof kobalt begon plots in februari. Hedge funds begonnen massaal fysiek kobalt op te kopen in anticipatie van de tekorten op de markt. Het Zwitserse Pala Investments en het Chinese Shanghai Chaos kochten bijvoorbeeld al 17% van de globale kobaltproductie van 2016.

Prijs kobalt

Het is dan ook niet abnormaal dat de prijs van kobalt sinds november al met 50% is gestegen. En gezien de ontwikkelingen op de markt, is dit mogelijk nog maar het begin.

Bron: SilverDoctors

Lees ookHoe beleggen in grondstoffen nodig voor de Gigafabriek van Tesla en de opmars van elektrische voertuigen

Wie vandaag laag wil kopen, moet NU in grondstoffen zitten.

Contrair beleggen is vandaag beleggen in grondstofaandelen. Dit onderdeel wordt door de massa uitgespuwd met uitzonderlijke lage waarderingen tot gevolg. De rally in goudmijnaandelen gemist? Of wil je het nog eens overdoen? Lees dan snel verder >>