Warren Buffett, het Orakel van Omaha, staat bekend om zijn sterke voorkeur voor ondergewaardeerde activa. En hij staat er ook om bekend geen fan te zijn van edelmetalen als goud en zilver. Toch was dat ooit anders. En als hij kon, zou het best wel eens kunnen dat Buffett opnieuw zilver zou kopen.

U leest het goed in de laatste zin … opnieuw. Zo’n 20 jaar geleden kocht Berskhire Hathaway 3.000 ton zilver. In zijn brief aan de aandeelhouder van 1997 zei Buffett het volgende:

Our second non-traditional commitment is in silver. Last year, we purchased 111.2 million ounces. Marked to market, that position produced a pre-tax gain of $97.4 million for us in 1997. In a way, this is a return to the past for me: Thirty years ago, I bought silver because I anticipated its demonetization by the U.S. Government. Ever since, I have followed the metal’s fundamentals but not owned it. In recent years, bullion inventories have fallen materially, and last summer Charlie and I concluded that a higher price would be needed to establish equilibrium between supply and demand.

Dit is het vervolg van de zilverprijs tussen 1997 en 2011.

Zoals je kan lezen, kocht Buffett in de jaren ’60 ook al een keer zilver. Hij kocht het kleine edelmetaal tegen de “Demonetization by the U.S. Government,” of met andere woorden, tegen de devaluatie van de Amerikaanse dollar door de overheid.

Dit was wat er gebeurde met de zilverprijs in de jaren ’70.

Gelijkenissen ’60 – ’90 – nu

In de jaren ’60 wou de Amerikaanse overheid de dollar devalueren om zich te wapenen tegen exportlanden als Duitsland en Japan. Vandaag gebeurt hetzelfde met China.

In de jaren ’60 had de Verenigde Staten tekorten op het budget, een sterk stijgende overheidsschuld en monetaire inflatie veroorzaakt door de Federal Reserve. Net als vandaag.

En om de gelijkenis helemaal te maken, kocht Buffett in de jaren ’90 zilver omdat de zilvervoorraad daalde. Een hogere prijs was nodig om terug een evenwicht te krijgen.

Vandaag is er een gelijkaardig patroon te zien, maar dan wel voor goud. De goudvoorraad van de COMEX nadert zijn laagste niveau ooit. Een hogere goudprijs is terug nodig om een evenwicht te krijgen.

Wanneer de goudprijs stijgt, stijgt zilver met een turbo. Helaas voor Buffett kan hij nu niet meer meedoen. De totale waarde van de goudvoorraad van de Comex is $165 miljoen waard. Dat is minder dan 1% van alle cash die Buffett momenteel heeft. Zelfs wanneer Buffett alle goud en zilver zou kopen, heeft dit amper of geen effect op zijn resultaten.

Bron: The Felder Report

Foto Credit: iStock

De goudmijnsector staat nog altijd 60% onder hun piek

Terwijl de meeste activa zoals traditionele aandelen of obligaties dicht of nabij hun hoogste niveau ooit staan, blijven goudmijnaandelen naar historisch maatstaven bijzonder goedkoop. Wie op zoek is naar een contraire belegging, kan goudmijnaandelen niet langer negeren.

Het beste moet namelijk nog komen!

U leest hier waarom goudmijnaandelen gemakkelijk kunnen verdubbelen!