obligaties groot

Ja de rentes zijn negatief, dat was toch precies wat de Europese Centrale Bank vorig jaar implementeerde, niet? Waarom trekt het dan toch zo veel aandacht nu? Dat vraagt Lukas Daalder van Robeco zich af. Waarom trekt de negatieve rente in bijvoorbeeld Zwitserland dan zoveel aandacht? Om dat te verhelderen wijst Daalders eerst op de rentetarieven die vaak als een algemene term worden aangeduid. ‘In de werkelijkheid is er een hele brede range vanverschillende rentes, zelfs binnen een land. Ten eerste is er het verschil tussen een officiële rente (zoals de rente die de ECB vaststelt) en de marktrente die simpelweg wordt bepaald door de vraag en het aanbod in de markt, denk daarbij bijvoorbeeld aan overheidsobligaties’, legt Daalder uit.

Negatieve rente

Daalders wjist er dus op dat wanneer de Europese Centrale Bank een negatieve rente aankondigt, dit totaal iets anders is dan wanneer een obligatie mensen in principe geld kost. Een tweede verschil is de looptijd van de rente. Zo geeft een spaarrekening je natuurlijk direct toegang tot je geld, terwijl een obligatie uitgegeven door een staat een vaste looptijd heeft. En dat is nu precies wat de huidige situatie uniek maakt volgens de Robeco-econoom. Als je een staatsobligatie in Zwitserland koopt met een looptijd van 10 jaar, dan weet je van te voren al dat het een negatief rendement oplevert. In andere worden, je betaalt momenteel 0,2 procent per jaar voor het recht om in Zwitserse staatsobligaties te zitten. Dit is de eerste keer dat zoiets gebeurt en heeft zelfs in Japan niet plaatsgevonden, legt Daalder uit. ‘De link tussen de looptijd en de rente staat ook welk bekend als de yield curve. De Zwitserse rentecurve – hieronder te zien in de rode lijn – ziet er momenteel zo uit. Ter vergelijking heb ik ook de Duitse rentecurve toegevoegd.’ Zoals je kunt zien betaal je 1,1 procent per jaar voor een Zwitserse staatsobligatie van een jaar.

obligaties

Dan rest natuurlijk de vraag: waarom zou iemand bereid zijn om iets te kopen waarvan ze vooraf al weten dat het geld kost? Er zijn 3 redenen voor, stelt Daalder. De eerste is dat je nog steeds kunt profiteren van een negatieve rente, als je ten minste denkt dat er deflatie aan komt. Zolang de prijzen goederen en diensten sterker dalen dan de negatieve rente die je betaalt, ben je beter af. Maar in dat geval ben je nog beter af door het geld onder je matras te leggen, al loop je dan het risico om bestolen te worden. Het tweede argument om de obligaties dan te kopen is omdat je als buitenlandse belegger overtuigd bent van het rendement dat je zal maken door het aanhouden van Zwitserse franken in plaats van door de obligatie zelf. Als de frank 10 procent in waarde toeneemt, lig je natuurlijk niet wakker van een negatieve rente van 0,2 procent.

Aantrekkelijke obligaties

De derde reden is een meer technische, maar daarbij is het zelfs met negatieve rentes nog steeds mogelijk om geld te verdienen. Wanneer je een obligatie koopt op 118 terwijl je zeker weet dat die uiteindelijk afloopt op 100, wil dat nog niet zeggen dat de obligatie in de tussentijd niet zal handelen op bijvoorbeeld 124. Natuurlijk zullen de rentetarieven dan verdere moeten dalen, wil dat gebeuren. Maar zoals de 1-jaars rente laat zien, is alles mogelijk. Daalder zelfs in niet geïnteresseerd om tegen de huidige renteniveaus Zwitserse staatsobligaties te kopen. ‘Als ik kijk naar de verhouding tussen risico en rendement denk ik niet dat de Zwitserse staatsobligaties erg aantrekkelijk zijn en zie ik betere alternatieven. Zo krijg je bijvoorbeeld 1,9 procent op de Amerikaanse 10-jaars obligaties. Natuurlijk niet veel, maar wel meer dan de -0,2 procent.’ Ga voor de prachtige groeiparels uit het Groeimarkten Rapport