De Amerikaanse aandelenmarkt weet vooralsnog dagelijks een bijzondere mijlpaal aan te scherpen. Maar, het is niet een mijlpaal waar beleggers zich bijzonder goed bij voelen. Wall Street is immers bezig met een van haar langste correcties ooit. Aankomende vrijdag zou het record uit 1984 zelfs gebroken kunnen worden.

Sinds 8 februari bewegen de Dow Jones en de S&P 500 index al binnen een zogenoemd ‘correctiegebied’. Hier is sprake van op het moment dat een index van haar hoogtepunt gemeten met meer dan 10% weet te dalen. En dit correctiegebied wordt pas opgeheven als we een slot krijgen boven het oude hoogtepunt.

De stier en de beer houden elkaar in leven

Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van MarketWatch, is te zien dat we recent al de reeks uit 2008 wisten te verslaan. Mocht de S&P 500 index deze week geen nieuw hoogtepunt neerzetten, dan wordt zelfs het record uit 1984 gebroken. Destijds bevond de S&P 500 index zich 122 dagen binnen het ‘correctiegebied’.

Ondanks dit Bearishe record, houdt de S&P 500 index op dit moment ook een Bullish record vast. Nog nooit eerder in de geschiedenis wist de S&P 500 index immers zolang boven het 200-dagen voortschrijdend gemiddelde te bewegen. De beer en de stier houden elkaar dus min of meer in leven.