Volgens Wall Street bevinden aandelen zich binnen een bereik waarin ze niet lang zullen ‘overleven’. Morgan Stanley benadrukt dat beleggers met hun hoofd in de wolken zitten of met hun kop in het zand. Strateeg Mike Wilson vreest dat beleggers een catastrofisch einde te wachten staat als ze niet snel ingrijpen en hun risico’s verkleinen.

De toestand op de aandelenmarkten lijkt positief te zijn met de S&P 500 die sinds begin dit jaar met 6 procent is gestegen en 16 procent sinds zijn dieptepunt in oktober vorig jaar. Maar volgens zakenbank Morgan Stanley leven beleggers en investeerders in een andere realiteit. Hun strateeg Mike Wilson waarschuwt voor de ‘death zone’.

Either by choice or out of necessity, investors have followed stock prices to dizzying heights once again as liquidity (bottled oxygen) allows them to climb into a region where they know they shouldn’t go and cannot live very long.

Wilson is van mening dat aandelen gestegen zijn naar een niveau dat niet houdbaar is. Hij benadrukt dat de koerswinst-verhouding van de S&P 500 in oktober 15 punten bedroeg en deze is gestegen naar 18 eind vorig jaar, ongeveer dezelfde k/w sinds het begin van de bullmarket in 2009. Dit zou voor beleggers een teken moeten zijn om voorzichtig te handelen.

Vooruitzichten

En er kan maar beter geluisterd worden als Wilson iets zegt want hij wist de meest recente sell-off op de Amerikaanse beurzen correct te voorspellen. Eerder deze maand maakte hij een nieuwe voorspelling, namelijk dat de aandelenmarkt dit voorjaar een dieptepunt zou bereiken alvorens in de tweede helft van het jaar te herstellen.

In zijn rapport waarschuwde hij dat optimisme gebaseerd op een pauze van de ‘rate hikes’ door de Fed en vertrouwen op een zachte landing voor de Amerikaanse economie slechts een illusie zal blijken te zijn, een illusie die wordt ondersteund door 6 biljoen dollar aan nieuwe liquiditeit die centrale banken wereldwijd hebben gepompt in de economie sinds oktober.

Bronnen: Eleanor Pringle – Yahoo Finance

Foto: Pixahive – CC0 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>