De totale gekheid van de obligatiemarkt piekte vorig jaar met meer dan $14.000 aan obligaties met een negatieve rentevoet. Vandaag ligt dit gevoelig lager, maar blijven er toch nog voor $9.000 miljard obligaties over. Op dit immense bedrag verliezen beleggers gegarandeerd geld. Erger nog, wanneer deze bubbel knapt, kan dat rampzalige gevolgen hebben.

Veel beleggers staan er niet bij stil, maar de immense berg aan obligaties met een negatieve rentevoet hangt als een zwaard van Damocles boven de financiële markten.

Centrale banken hebben de financiële crisis aangegrepen om de obligatiemarkt op zijn kop te zetten. In normale omstandigheden word je als belegger vergoed om geld aan iemand te ontlenen. Maar door het printen van geld drukte centrale banken de rentevoeten kunstmatig naar beneden.

Op een gegeven moment was de obligatiemarkt zo kunstmatig geregeld door de centrale banken, dat er voor $14.000 miljard obligaties een negatieve rentevoet hadden. Bij negatieve rentevoeten moeten beleggers geld opleggen om geld te mogen ontlenen. Dit is een situatie die niet houdbaar is.

Wordt de volgende financiële crisis een obligatiecrisis?

Daarop daalde het aantal obligaties met een negatieve rentevoet in 2016 en 2017. Maar vandaag blijven er nog steeds voor $9.000 miljard obligaties over die een negatieve rentevoet hebben. Beleggers die deze obligaties bijhouden tot op de vervaldag, verliezen gegarandeerd geld.

Veel institutionele beleggers hopen dan ook dat ze deze obligaties kunnen doorverkopen aan de centrale banken. Op bovenstaande grafiek is duidelijk te zien hoe de balansen van de centrale banken zijn geëxplodeerd door de financiële crisis.

Echter, er is steeds meer sprake dat de centrale banken hun balansen terug gaan afbouwen. In dat geval blijven deze beleggers met hun obligaties met negatieve rentevoeten zitten. Wanneer de rentevoeten stijgen, verliezen obligaties veel van hun waarde.

De financiële crisis trof vooral de vastgoed- en aandelenmarkt. Treft de volgende crisis de obligatiemarkt?

Bron: FT

Vrees jij ook een nieuwe aandelencrash?

De beurs stijgt al ruim 8 jaar! Daarmee nadert het einde van de huidige cyclus nu met rasse schreden. Een crash van de aandelenmarkt dringt zich op. Slimme beleggers nemen nu actie, voor het te laat is.

Ontvang HIER jouw gratis exemplaar van het Crash Kompas (een must voor iedere belegger die geld wil verdienen tijdens de volgende aandelencrash)