Aankomende donderdag zal bekend gemaakt worden wat de Europese centrale bank gaat doen met de Europese rentestand. De verwachting is dat ze rentestanden onveranderd zullen blijven, maar dat betekent niet direct dat deze persconferentie daardoor niet meer interessant is. De kans is namelijk groot dat Draghi meer zal gaan vertellen over het dichtdraaien van de geldkraan.

De Europese centrale bank heeft de afgelopen maanden de Europese economie uit het slop weten te trekken door middel van een grootschalig opkoopprogramma. Het opkopen van staats- en bedrijfsobligaties heeft volgens Draghi bijgedragen aan de wederopstanding van de Europese economie. Vroeg of laat zal er echter een einde komen aan dit ‘gratis’ geld.

Alle ogen zijn op de ECB gericht

Als het aan de economen ligt, dan zullen we donderdag nog niet veel wijzer worden over de mogelijkheid van het afbouwen van het stimuleringspakket. Het merendeel van de economen laat tegenover Bloomberg weten dat de kans groot is dat de Europese centrale bank pas na de zomer meer informatie zal gaan geven over het dichtdraaien van de geldkraan.

Daarnaast is het merendeel van de economen van mening dat het daadwerkelijke afbouwen van het stimuleringspakket vanaf januari 2018 van start zal gaan. Wat dat betreft kunnen de beleggers nog een tijdje genieten van het stimuleringsgeld dat elke maand haar weg weet te vinden richting de beursvloer. Donderdag zullen we wellicht meer te weten komen.