Inflatie is het thema van het jaar 2021. Jarenlang hebben we te maken gehad met een relatief lage inflatie, maar dat tijdperk ligt inmiddels achter de rug. De Amerikaanse inflatie wist onlangs nog uit te komen op 5,4%. Dit betreft de hoogste stand sinds het jaar 1991. Wanneer komt er eigenlijk een einde aan de stijgende prijzen?

Gemiddeld genomen ligt de inflatie meestal rond de 1% tot 2%. Tijdens de afgelopen jaren hebben de centrale banken door middel van hun opkoopbeleid er alles aan gedaan om de inflatie richting het beoogde doel van 2% te krijgen. Tot voor kort leek dit doel onmogelijk te zijn, maar inmiddels is de inflatiestand deze doelstelling ruimschoots voorbij geschoten. En zelfs de centrale banken hadden niet verwacht dat het effect van monetaire inflatie zo groot zou kunnen zijn.

Inflatie is ook veroorzaakt door de stijgende energieprijzen

Overigens is de huidige inflatie niet alleen te danken aan het fenomeen van geldschepping (monetaire inflatie). Het zal namelijk niemand zijn ontgaan dat ook de energieprijzen in de lift zitten en dat heeft ook grote invloed op de inflatiecijfers. Zo is op de bovenstaande grafiek, afkomstig van The Daily Shot, te zien dat de Amerikaanse inflatie bijna 2% lager zou liggen indien de energieprijzen niet meegerekend zouden worden.

Volgens de economen van Oxford is de kans groot dat de Amerikaanse inflatie aan het begin van volgend jaar zal terugvallen richting de grens van 2%. Op de grafiek is duidelijk te zien dat deze afname hoofdzakelijk veroorzaakt wordt door het wegvallen van de component van energieprijzen. Met andere woorden verwachten de economen van Oxford dat de huidige prijsstijging bij de energieprijzen tijdelijk zal zijn. En dat is, gezien de hoge inflatie, te hopen.

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>