Ongeveer 7 jaren geleden gingen de grondstofprijzen door het dak door de sterke groei van de westerse landen en de super groei in de groeilanden. De financiële crisis in 2008 zorgde voor een pullback maar in 2009 en 2010 was het opnieuw feest omdat men geloofde dat de wereldeconomie terug naar zijn oud groeiritme zou evolueren. Sinds 2011 werd duidelijk dat de wereldeconomie niet meer het niveau van voor de crisis zou halen waardoor de grondstofprijzen kelderden. Terwijl de S&P 500 sinds het hoogtepunt van grondstoffen in 2011 met 60 % steeg, daalde de grondstoffenindexen met 30 % – 40 %. Gelukkig bestaat beleggen heel dikwijls uit rotatie, op een bepaald moment roteren beleggers hun winsten naar de achtergebleven sectoren. Er zijn verschillende aandelen uit de grondstofsector die nu zeer aantrekkelijk noteren ten opzichte van hun intrinsieke waarde. Maar beleggers hebben ook macro-economische geruststelling nodig vooraleer ze die intrinsieke waarde opmerken.
Jim Rogers over grondstoffen
Jim Rogers is een expert op het gebied van grondstoffen. Hoewel hij de huidige daling niet zag aankomen, blijft hij er van overtuigd dat de grondstoffenmarkt in een seculaire stierenmarkt zit. Hij noemt de huidige situatie een zeer stevige correctie binnen een lange termijn stijging. Rogers staat dan ook aan de sceptische kant van de schalie revolutie in de Verenigde Staten. Hij merkt op dat de oliebronnen zeer snel leeg lopen en dat de sector overladen is met schulden. Hij betwijfelt sterk of de sector lange tijd kan overleven als de olieprijs zo laag blijft. Over goud blijft Rogers bij zijn standpunt dat hij zijn goud zeker niet verkoopt, maar dat hij momenteel ook niet aan de koopzijde staat. Rogers verwacht nog steeds een daling tot $ 1.000 – het uitbraakniveau van de cyclische stierenmarkt die de goudprijs naar $ 1.900 bracht en ook ongeveer het 50 % correctie niveau.
De stijgende consumptie van landbouwgrondstoffen in de groeilanden en de schaarste aan landbouwgrond zorgen er voor dat ook deze grondstoffen op lange termijn zullen blijven stijgen. Volgens Rogers staan de grondstoffen dan ook dichter bij de bodem dan bij de top. ‘Like’ Slim Beleggen op Facebook en doe mee aan de goudcompetitie.