De wereldwijde aandelenmarkten wisten tijdens de afgelopen week goede zaken te doen. Met name in China was er tijdens de laatste handelsdag van de week sprake van een waar beursfeest. De hoop op nieuwe recordkoersen lijkt met de week groter te worden. Mogen we inderdaad stilletjes aan gaan nadenken over nieuwe records?

Wall Street is op dit moment niet ver verwijderd meer van nieuwe recordhoogten. Zo is de S&P 500 index nog minder dan 5% verwijderd van een nieuw record. En volgens sommige analisten gaat het niet lang meer duren alvorens een nieuwe recordkoers op de borden getoverd wordt. Diverse analisten beroepen zich op de zogenoemde ‘Advance Decline Line’ die onlangs naar een nieuw hoogtepunt wist te stijgen.

Deze indicator geeft een Bullish signaal af

Deze Advance Decline Line geeft eigenlijk de gezondheid van de huidige beursbeweging aan. In dit geval valt te zeggen dat het overgrote deel van de markt de huidige beursrally ondersteunt. Op de bovenstaande grafiek, afkomstig van Avory & Co, is het verband tussen de S&P 500 index en de S&P 500 Advance Decline Line in beeld gebracht.

Tijdens het afgelopen jaar wist de Advance Decline Line ook al eerder dan de S&P 500 index naar een nieuwe recordhoogte te stijgen. Met andere woorden gaf deze ‘gezondheidsmeter van de beurs’ toen al vroegtijdig een Bullish signaal af. En dat signaal is tijdens de afgelopen weken opnieuw afgegeven.

Mogen we nu, net als tijdens het afgelopen jaar, weer hopen op nieuwe recordkoersen op Wall Street?