Warren Buffett is bijzonder. Over een periode van enkele decennia vergaarde hij een fortuin van bijna $90 miljard door te beleggen in aandelen. Veel mensen dromen van zijn rijkdom, maar weinig mensen luisteren naar zijn advies. Daar kan jij vandaag verandering in brengen.

Dit zijn 9 belangrijke tips die een van de rijkste mensen ter wereld heeft voor jou.

Speel het spel op lange termijn

Om geld te verdienen als een belegger, zegt Buffett, moet je geen aandelen kopen van bedrijven waarvan je niet de intentie hebt om de aandelen voor altijd bij te houden.

“Our favorite holding period is forever.”

Buffett koopt ook enkel aandelen van bedrijven die hij begrijpt.

Leer nieuwe dingen

Buffett leest nog altijd ontzettend veel. Tot 80% van zijn tijd spendeert de miljardair met lezen van kranten, tijdschriften, jaarverslagen, boeken, … Net zoals de kracht van samengestelde interest geld steeds sneller laat groeien, werkt de kracht van samengestelde op jouw kennis wanneer je veel leest.

Beleg je eigen geld

Het lijkt evident, maar er zijn beleggers die geld lenen om aandelen te kopen of die (ook) geld van anderen beleggen. Wanneer er geld van derden bij betrokken is, neem je veel sneller slechte beslissingen.

Relaties

Het is niet alleen belangrijk wat je kent, maar ook wie je kent. Netwerken en je relaties onderhouden is een ontzettend belangrijk onderdeel van een goed beheerde portefeuille.

“You can’t replace the relationships you build and the way you treat people with business knowledge.”

Kijk naar de toekomst, niet naar het verleden

Een belegger profiteert niet van de groei van gisteren. Rendementen en gebeurtenissen uit het verleden bieden geen garantie op een herhaling in de toekomst.

Meer kosten betekent niet automatisch beter advies

Buffett is fan van lagekostenindexfondsen zoals ETFs. Volgens de beursgoeroe halen zowel grote als kleine beleggers voordeel uit ETFs. Een hogere kostprijs voor financiële producten biedt geen garantie op een hoger rendement.

Vermijd kuddegedrag

Buffett is een contraire belegger. Wanneer iedereen hetzelfde doet, moet je niet verwachten dat je beter presteert dan het gemiddelde. Laag kopen en hoog verkopen lukt alleen maar wanneer je tegen de kudde in loopt.

Weet wanneer je verlies moet pakken

Niemand verliest graag geld, maar verliezen zijn nu eenmaal onderdeel van de financiële wereld. Het verschil tussen een goede en slechte belegger is dat een goede belegger weet wanneer hij zijn verliezen moet pakken.

Focus niet op het geld

Het belangrijkste is niet het geld, zegt Buffett. Rijk zijn is leuk, maar hoe je rijk wordt en de mensen die je helpen, zijn het allerbelangrijkste. Je bent pas succesvol wanneer de mensen waarvan je hoopt dat ze je graag zien, jou echt graag zien.

Bron: B.I.

Foto Credit: Flickr/Fortune Live Media

Zo verdien je geld met beleggen in ALLE markten

Bij een dalende markt moet je je geld beschermen. In een stijgende markt moet je zorgen dat je de trein naar boven niet mist, en in een zijwaartse markt moet je je strategie aanpassen en heel actief gaan beleggen (hoog verkopen, laag kopen). In dit gratis e-boek leggen we uit hoe je moet beleggen >>