Voor het eerst sinds 2015 is de S&P 500 index op kwartaalbasis weer geconfronteerd met een daling. De beleggers zijn tijdens de afgelopen weken geconfronteerd met een golf van turbulentie. Voor traders betekende dit goed nieuws, want zij zijn meestal gebaat bij een hoge beweeglijkheid.

Twee jaar lang klaagden traders over de rust op de wereldwijde aandelenmarkten. Mede door het stimuleringsbeleid van de centrale banken belandden de financiële markten in rustiger vaarwater. Die tijd ligt nu in ieder geval achter onze rug.

Een volatiel kwartaal ligt achter onze rug

Op de bovenstaande staafgrafiek, afkomstig van Bloomberg, is te zien dat de Volatility Index op kwartaalbasis met 81% in waarde wist te stijgen. Volgens Michael Cuggino, portefeuillemanager bij Permanent Portfolio Family of Funds, moeten beleggers nog even wennen aan de veranderingen op geopolitiek en monetair gebied. Volgens hem moet je de huidige situatie vergelijken met een boot dat van richting verandert. Een dergelijke verandering weet te zorgen voor onrust en golven op het wateroppervlak.

De sprong van 81 procent bij de Volatility Index vertelt het complete verhaal van een kwartaal waarin aandelen in enkele weken van euforie naar correctie transformeerden. Optimisme ten opzichte van de belastingverlagingen van Donald Trump leidde in januari tot een ongekende geldinstroom, toen de S&P 500 index het meest steeg in 22 maanden tijd. Daarna brak de paniek uit, wat leidde tot een correctie van 10 procent en tevens een marktwaardeverlies van $ 2 biljoen.

Wat gaat het tweede kwartaal ons brengen?