Een kort gokje: welke aandelen kunnen een bedrag van 5.446 dollar, laten groeien naar $221.265,58? In een periode van 25 jaar. Zonder dat de koers verder in waarde stijgt.

Dus: welk aandeel laat geld groeien, zonder koerswinst?

A. Tesla
B. Alphabet (Google)
C. Dividendaandeel X

Het juiste antwoord, verdient wellicht wat uitleg.

Want het is niet Tesla dat zal zorgen voor een enorme waardestijging van de portefeuille als de koers van Tesla niet beweegt.

Tesla keert immers geen dividend uit. Het bedrijf heeft daar geen geld voor.

Alphabet, moederbedrijf van Google, heeft wel geld genoeg om dividend uit te keren. Maar Alphabet keert geen dividend uit. Dus ook Google, kan nooit een waardestijging opleveren zonder dat de koers van het aandeel in waarde stijgt.

Dat is iets waar maar weinig beleggers bij stil staan.

Toch is het geen gekke vraag om zo af en toe te stellen: als mijn aandelen niet stijgen in waarde, verdien ik dan eigenlijk geld?

Voor veel beleggers is het antwoord ‘nee’.

Geen dividend? Een pijnlijke fout

Het merendeel van de portefeuilles zijn namelijk ingericht met aandelen die alleen maar profiteren als de koersen stijgen. Een pijnlijke en op termijn zeer kostbare beginnersfout.

Laten we dan nu eens kijken naar optie C. Een dividendaandeel genaamd ‘X’.

We noemen dit aandeel ‘X’, omdat het helemaal niet uitmaakt in welke sector het bedrijf opereert, of wat de naam is van het bedrijf.

Het enige dat uitmaakt is een beetje simpele wiskunde:

• Dividendrendement van 5,2%
• Jaarlijkse dividendgroei van 8%

Zelfs al doet de koers van dit aandeel helemaal niets. Dus je koopt het nu voor 20 dollar per aandeel en verkoopt het over 25 jaar weer voor 20 dollar per aandeel.

In dit scenario…. Stijgt de inleg van $5.446 naar $221.265,58.

Nogmaals: zonder dat de koers ook maar één cent heeft bewogen.

Dit kan natuurlijk alleen maar, omdat we een dividendaandeel hebben geselecteerd. Sterker nog, dit voorbeeld is aan de hand van een dividendaandeel in onze Groei Dividend Portefeuille.

Het bedrijf is actief in de vastgoedsector en specialiseert zich in het verhuren van opslag- en kantoorruimte.

Toegegeven, niet zo sexy als het maken van een elektrische auto, maar wel zeer winstgevend.

Je ziet dat dit geen hele ‘grote’ groeicijfers zijn zoals Tesla of Alphabet wel kunnen voorleggen.

5,2% is niet een denderend hoog dividendrendement en 8% dividendgroei op jaarbasis is ook niet iets waar Wall Street snel van onder de indruk raakt.

Toch is het heel simpel: wie dit soort aandelen in de portefeuille heeft, kan straks zeer royaal met pensioen. En dat door een eenmalige inleg te doen. Daar kan geen spaarrekening, Tesla, of Google tegenop.

Bron: Gratis Nieuwsbrief Slim Beleggen Dividend

Foto Credit: iStock