De zilverprijs zit al enkele jaren in een seculaire neerwaartse trend. Momenteel worstelt de zilverprijs met de barrière van $16. Het is moeilijk om positief te blijven voor dit edelmetaal, al heeft zilver nog een heel groot potentieel. Voor u zich afvraagt wat de hoogste prijs voor zilver is, leggen we eerst in het kort uit hoe de zilvermarkt werkt. Zilver wordt verhandeld in dollars en per ounce, de klok rond.
Belangrijke markten zijn New York, Londen en Hong Kong. In tegenstelling tot nationale aandelenindices wordt er dus over heel de wereld constant een zilverprijs gevormd.
Het fysieke epicentrum ligt in Londen terwijl de overgrote meerderheid van de papieren handel in New York plaatsvindt, op de COMEX. Fysiek zilver wordt verhandeld via een spotprijs en papieren zilver via futures.
Historisch gezien bereikte de zilverprijs een piek van $48,70 in de jaren ’70. Deze zilverprijs werd echter bereikt nadat de gebroeders Hunt de zilvermarkt manipuleerde door heel de markt op te kopen. Na het missen van een ‘margin call’ stuikte de zilverprijs in elkaar tot $11. De hoogste gemiddelde zilverprijs op een jaar werd pas bereikt in 2011 met $35,12 per ounce. Die hoge prijs kwam er nadat de zilverprijs een hoogste koers van $47,94 in het post-Hunt tijdperk bereikte in april 2011. De gemiddelde zilverprijs lag in 2011 meer dan dubbel zo hoog als in 2009.
Sindsdien gaat het sterk bergaf, voornamelijk door het hoger aanbod op de markt dan de vraag. In 2014 waren Mexico, China en Peru de top 3 zilverproducenten ter wereld. Opvallend genoeg is zilver in al deze landen bijna overal een bijproduct bij de ontginning van andere grondstoffen.
Door de huidige malaise op de grondstoffenmarkt, kan het aanbod van zilver fors dalen. Wat de hoogste prijs zal zijn voor zilver de komende jaren, is moeilijk te voorspellen. Maar als we kijken naar het potentieel in het verleden, ligt er nog een enorme opportuniteit te wachten. De beste aandelen om te profiteren van de aankomende rally in zilver vindt u in het Goud & Zilver Rapport.