Goud kopen goudprofiel

Iedere goed gediversifieerde beleggingsportefeuille moet een portie goud hebben. Zelfs ’s werelds grootste hedge fund, het All Weather Fund van Ray Dalio, heeft een deel goud. Voor wie nog geen goud heeft, is onderstaande gids handig om eens te kijken hoe je het beste het gele edelmetaal opneemt in je portefeuille. Doorheen de geschiedenis heeft goud zijn waarde bewezen in tijden van inflatie, deflatie en globale onrust op de valutamarkten. Vandaag woedt er een hevig gevecht achter de schermen tussen inflatie en deflatie waardoor beide elkaar voorlopig nog in evenwicht houden. De onrust op de valutamarkten is op dit moment de meest zichtbare reden om goud te bezitten. Deze onrust is vooral ingegeven door de muntontwaarding die op verschillende continenten volop gaande is in de vorm van monetaire versoepeling door de centrale banken. Geld printen zorgt ervoor dat het geld zijn waarde verliest. Op die manier proberen overheden de problemen voor zich uit te schuiven. Maar boontje komt uiteindelijk om zijn loontje. Dit versterkt het idee dat goud een onmisbaar onderdeel is van je vermogen.

Hoe moet je nu goud kopen?

Er zijn verschillende manieren om in goud te beleggen: goudstaven, gouden munten, ETF’s en goudmijnaandelen. Ervaren beleggers kunnen zich ook nog richten op futures of derivaten. De geschiedenis leert dat goudstaven, ETF’s en munten in tandem bewegen met de goudprijs. Goudmijnaandelen, royalty bedrijven of goudfondsen evolueren meer op basis van de operationele resultaten. Er kunnen periodes zijn dat ze beter of slechter presteren dan de goudprijs, meestal afhankelijk van de stijging of daling van de winstmarges. Goud kopen volgens je profiel Hoe hoger je gaat op bovenstaande piramide, hoe groter de volatiliteit in het onderliggende goudproduct. De sterkste bewegingen zijn dan ook weggelegd voor de junior goudmijnaandelen. Mid-Tier en grote goudmijnaandelen kennen samen met de royalty bedrijven minder volatiliteit. De laagste volatiliteit heb je bij goudstaven, ETF’s en munten. Dit is duidelijk te zien als we kijken naar de prestatie sinds 2011 waarbij de goudstaven 40% aan waarde moesten inleveren maar de goudmijnen 70% en de junior goudmijnen zelfs tot 90%.

Wat is jou goudprofiel?

Zoals dat bij iedere portefeuille gaat, moet de kern van het gedeelte dat uit goud bestaat komen van de activa met de laagste volatiliteit: goudstaven, ETF’s of munten. De rest van de invulling is afhankelijk van je persoonlijk beleggingsprofiel: neem je graag wat meer risico, dan kan je een deel alloceren in goudmijnaandelen. Wil je met een deel veel risico dragen, kom je automatisch bij de junior goudmijnen terecht. Goud heeft zeker zijn plaats in iedere beleggingsportefeuille. Kies echter duidelijk op welke manier jij het goudgedeelte wilt invullen binnen je gediversifieerd profiel. Nog meer informatie over hoe je goud kunt kopen, lees je in de gratis GoudGids van Slim Beleggen.