Een van de grootste aantrekkingskrachten van de aandelenbeurs is het idee om de lotto te winnen. Analisten slaan constant met cijfers rond de oren waarvan veel beleggers gaan duizelen. Alleen is het zo goed als onmogelijk om deze cijfers zelf te realiseren. De markt draait u een rad voor de ogen en deze cijfers bewijzen dat. Wilt u ook een aandeel in uw portefeuille hebben dat 20.000% is gestegen? Dan is dit wat u moet doen: uw toppers bijhouden – ongeacht wat er gebeurt. Wie bijvoorbeeld aandelen kocht bij de IPO van onderstaande bedrijven, is nu stinkend rijk:
- Starbucks steeg sinds de IPO 18.000%
- Amazon steeg sinds de IPO 21.000%
- Apple steeg sinds de IPO 28.000%
- Microsoft steeg sinds de IPO 72.000%
- Disney steeg sinds de IPO 128.000%
Hier droomt iedere belegger toch van. Maar wat de andere cijfer goochelaars er niet bij vertellen, is dat het menselijk gezien zo goed als onmogelijk is geweest om deze rendementen te realiseren. De kans dat iemand deze aandelen heeft bijgehouden zonder ze in tussen tijd te verkopen is zo goed als nihil. Neem nu Disney als voorbeeld. Disney is een van de beste bedrijven uit de geschiedenis van de Amerikaanse beurs. Maar de stijging van 128.000% op 60 jaar tijd kende heel veel hindernissen. Sinds de IPO kende Disney 8 verschillende periodes waarin het aandeel minstens 30% lager noteerde. En er is nog meer …
De kans dat een aandeel daalt is groter dan dat het stijgt
Het aandeel Disney noteerde met een verlies van minstens 20% ten opzichte van de vorige top in 55% van de tijd dat het aandeel op de aandelenbeurs noteert. Het noteert zelfs met een verlies van minstens 50% in 25% van zijn tijd op de beurs. Na een stijging van 270% na de IPO daalde het aandeel zelfs 80% in de 2 daaropvolgende jaren. Zou u in al dit tijd het aandeel hebben bijgehouden? De kans is bijzonder klein en toch is dat hetgeen u moet doen om een rendement van 20.000% te realiseren. Het zijn allemaal mooie verhaaltjes … achteraf. Veel beleggers gaan op zoek naar die zeldzame parels die de aandelenzee kleur geven. Maar voor iedere parel zijn er ook honderden of duizenden aandelen dit volledig verdwenen zijn. Dat is de keerzijde waar u maar heel weinig over hoort. Uit een studie van JP Morgan op de Russell 3000 blijkt dat 40% van de aandelen een verlies incasseerden van minstens 70%. 2/3 van de aandelen presteerde slechter dan de index. Het is dus uiterst moeilijk om de markt te verslaan. Het is al moeilijk om die enkele parels te vinden maar het is zo goed als onmogelijk om die parels bij te houden en de rit volledig mee te rijden. 10 tips nodig om de juiste parels te vinden? Lees deze Gratis Aandelengids.