De markten schreeuwen al maanden moord en brand over China. De Chinese economie koelt af en beleggers vrezen een harde landing. Voor de duidelijkheid: een harde landing impliceert een stilstand of zelfs krimp. We kunnen tegenwoordig geen financiële website meer openen of de ‘gloom & doom’ over China komt u in chocoladeletters tegemoet. U gelooft ons niet? Neem even zelf een kijkje op China-afdeling van de populaure website Business Insider… je zal aardig je best moeten doen om enkele positieve headlines te verzamelen. We vonden er gisteren welgeteld 3 op 100! Een dergelijke negatieve stemming over een marktsegment hebben we nooit gezien. Laten we het nogmaals onderstrepen: NOOIT. Economen vrezen vanalles… de hogere lonen, de afkoelende huizenmarkt, de hoge grondstofvoorraden, de vergrijzing, het ‘schaduwbankieren’, maar bovenal de snelle afkoeling van de Chinese economie. Laten we duidelijk, op iedere maatschappij valt iets aan te merken, het zou maar raar zijn moest dit niet het geval zijn in China. Maar een forse economische afkoeling is duidelijk overdreven. In het tweede kwartaal van 2012 groeide China met +7,6%. Dit is perfect in lijn met het vijfjarenplan van de Chinese overheid (2011), waarin een jaarlijkse groei van 7 à 7,5 procent wordt nagestreefd. Gelooft u ons, dit zijn economische groeicijfers waar de Westerse overheden een natte droom van krijgen! Maar we gaan het niet ontkennen, er is weldegelijk iets aan de hand. China gaat momenteel door een transitieproces. Van een exportgedreven economie naar een binnenlandse consumptiemaatschappij. Zoals ieder overgangsproces gaat ook dit niet zonder horten en stoten. Er zijn altijd bepaalde delen van de economie die klappen incaseren. Maar het grote plaatje is duidelijk: China wil minder afhankelijk zijn van het buitenland. Dat is een geweldig uitgangspunt vanuit investeringsperspectief. Want het valt niet te ontkennen dat de Chinezen steeds meer welvaart vergaren, dit in tegenstelling tot de Westerse maatschappijen die fors aan koopkracht inleveren.
China vertoont momenteel alle aspecten van de VS in de jaren ’50 en ’60: een hoge groei, een sterk stijgende welvaart onder de bevolking, een grootste schuldeiser naar de rest van de wereld, … Uiteraard kende Amerika ook zijn economische problemen, maar het was de voedingsbodem van een ongeziene economische boom! Dit verhaal krijgt u tegenwoordig zelden of nooit te horen. U mag het niet horen, maar… het potentieel van China in de huidige fase is gigantisch! Niet enkel vanuit het economisch perspectief, maar vooral voor beleggers. Het negatieve sentiment heeft een diepe kloof in het vertrouwen van investeerders geslagen. De exodus van kapitaal uit China neemt hallucinante vormen aan. In augustus verdween weer een recordbedrag van 187 miljard yuan van de Chinese bankrekeningen. Een proces dat quasi onafhoudelijk bezig is sinds medio 2011!
Dit is niet het moment om te panikeren. Dit proces biedt u een unieke kans om tegen de grote massa in te positioneren. Voor contraire beleggers is de Chines exodus een godsgeschenk! We schreven er al uitgebreid over op onze blog: China is een ‘Screaming Buy’. De waardering is belachelijk laag: …op vlak van waardering kan het moeilijk nog veel lager. We hebben in het Groeimarkten Rapport enkel ETF’s en aandelen die aan een K/W van minder dan 8x noteren. Als de waardering nog lager zakt, dan is er in feite sprake van een faillissement, maar dat is in de praktijk onmogelijk op indexniveau. We gaan u nog meer verklappen: er worden zelfs dividenden uitbetaald van meer dan 4 procent rendement… Maar er is meer! Om de echte waardering van China te bepalen, nemen we de methode van Warren Buffett erbij. Buffett bepaalt de waardering van de beurs van een land op basis van een simpele, maar heldere manier. Als de totale beurswaarde (market cap) het nationale inkomen (GDP) overstijgt, dan is een markt te duur voor Buffett. Andersom is het een ‘go’ voor het orakel uit Ohama. Laten we eens kijken wat dit oplevert voor China…
De Chinese beurs is met amper 53% nooit eerder zo goedkoop geweest! Ter vergelijking: de Amerikaanse beurs zit momenteel op een ratio van 102%. Voor Warren Buffett is het duidelijk: China is hét koopje van het moment! Uiteraard kan China nog een tijdje goedkoop blijven, maar zoals altijd zal ook de Chinese beurs terugkeren naar het historische gemiddelde. Dit impliceert een stijging van minimaal +120%! U gelooft ons niet? Kijkt u even mee naar onze resultaten bij goudmijnaandelen (inhoud: GRATIS NIEUWSBRIEF)… ook daar was het sentiment om te janken ruim een half jaar geleden. U ziet wat een beetje geduld zoals kan opleveren voor contraire beleggers. Laat uw hoofd niet op hol brengen door de critici, China biedt een unieke kans voor de aandachtige belegger! We zijn momenteel hard in de weer om het Groeimarkten Rapport en de bijhorende Selectielijst op punt te zetten. Maak gebruik van onze expertise van China om er de koopjes op te pikken. Voor amper 99 euro heeft u reeds toegang tot onze Tips… over koopjes gesproken! >>> Ontdek nu onze CHINA KOOPTIPS