Wat zullen de gevolgen zijn van de schuldencrisis van China Evergrande Goup? Er hebben zich al verschillende scenario’s afgespeeld, van een wereldwijd domino-effect naar slechts een deuk in de Chinese economie. Het meest realistische scenario zou een vertraging van het Chinese economische herstel zijn, zonder een ‘spillover’ naar de rest van de wereld.

Het wordt tijd dat beleggers en investeerders kalmeren omtrent China Evergrande Group. Dat lijkt overigens ook aan het gebeuren te zijn, gisteren sloten de Europese aandelenmarkten overwegend groen af. Dat komt wellicht omwille van de ‘geruststellende’ berichten over de schuldencrisis van de Chinese vastgoedontwikkelaar en de gevolgen bij een faillissement.

De schuldenberg van bijna 300 miljard dollar kan ervoor zorgen dat er veel projecten op pauze worden gezet en zelfs worden geannuleerd. Li Daokui, voormalig adviseur bij de People’s Bank of China, beweert dat dit het herstel van de Chinese economie zal vertragen.

The impact is on the real economy because with the default of Evergrande, there’ll be [a] slowdown in developments of many projects. So the real property market will have an impact on the GDP growth rate for the coming year because of slower finance for the whole sector.

Vertraagde groei

Hij benadrukte ook dat, bij een wanbetaling van Evergrande Group, er geen zware gevolgen zullen zijn voor het Chinese financiële systeem. Hij verwacht dat de schuldencrisis China één basispunt van hun bbp-groei gaat kosten, als ze de situatie ietwat nog onder ‘controle’ hebben.

De Asian Development Bank zei woensdag dat ze haar groeiprognoses voor de Chinese economie handhaaft op 8,1 procent voor 2021 en 5,5 procent voor 2022. Dat is veel beter in vergelijking met de groei van 2,3 procent vorig jaar, toen de China als enige grote economie wist te groeien tijdens de coronapandemie terwijl andere economieën krompen.

Evergrande zal donderdag 83 miljoen dollar moeten betalen aan zijn obligatiehouders, dit wordt aanschouwd als de eerste echte test van hun schuldencrisis. Marktkenners en analisten verwachten niet dat het hen zal lukken en rekenen alvast op een wanbetaling.

Li verwacht dat de centrale bank zal bijspringen in sectoren die worden getroffen door de wanbetalingen. Hij voorspelt ook dat Evergrande Group opgesplitst zal worden in vier delen, namelijk vastgoedontwikkeling, financiën, elektrische voertuigen en andere commerciële ondernemingen. Deze zullen dan apart verkocht worden aan bedrijven of lokale overheden.

Bronnen: Yen Nee Lee – CNBC

Foto: Maxpixel

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>