Fed-voorzitter Jerome Powell heeft dinsdag nogmaals benadrukt dat de centrale bank de rentes zal blijven verhogen tot de inflatie afkoelt naar een normaal niveau. Hun doelstelling is een inflatiecijfer rond de 2 procent. Dat horen beleggers en investeerders misschien niet graag, maar Powell zei dat het noodzakelijk is gezien de inflatie maar blijft stijgen. 

Zolang de inflatie niet afkoelt en terugkeert naar een normaal niveau, zal de Federal Reserve de rentes blijven verhogen zonder enige twijfel. Dat zijn de woorden van Fed-voorzitter Jerome Powell. Eerder deze maand werd de rente verhoogd met 50 basispunt, een verdubbeling van de 25 basispunten in maart. Er zullen nog meer dergelijke verhogingen volgen.

If that involves moving past broadly understood levels of neutral we won’t hesitate to do that. We will go until we feel we’re at a place where we can say financial conditions are in an appropriate place, we see inflation coming down.

De inflatie in de USA ging in april naar 8,3 procent, dat is het hoogste niveau van de afgelopen 40 jaar. Powell zei dat er tijdens de volgende bijeenkomsten opnieuw verhoogd zal worden met 50 basispunten zolang de economische situatie blijft zoals ze nu is. Dinsdag benadrukte hij dat het belangrijk is dat de inflatie terugzakt naar de 2 procent.

Arbeidsmarkt

Het gevaar bestaat dat de arbeidsmarkt gaat verzwakken en dat de werkloosheid zal toenemen tot 3,6 procent. Powell is echter van mening dat dit geen grote problemen zal geven en dat er verschillende mogelijkheden zijn om toch een zachte landing te verwezenlijken.

You’d still have a strong labor market if unemployment were to move up a few ticks. I would say there are a number of plausible paths to have a soft as I said softish landing. Our job isn’t to handicap the odds, it’s to try to achieve that.

De Amerikaanse economische groei ging tijdens Q1 met 1,4 procent achteruit, dat komt voornamelijk door de wereldwijde problemen met de toeleveringsketen, de oorlog in Oekraïne en de lockdowns in China. Er is een kans dat de Federal Reserve de Amerikaanse economie in een recessie duwt. Hij verwacht dat het ‘pijn’ zal doen maar dat de arbeidsmarkt uiteindelijk sterk zal blijven en dat zou een recessie moeten vermijden.

Bronnen: Jeff Cox – CNBC

Foto: FederalreserveFlickrPDM 1.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>