De slechte reeks van Tesla in China wordt nog erger. Bijna alle voertuigen die de automaker heeft gebouwd en verkocht in China sinds de opening van een Gigafactory in Shanghai worden teruggeroepen vanwege zorgen over het cruise control systeem.

Het probleem, volgens Chinese toezichthouders, is dat het systeem in bepaalde modellen per ongeluk kan worden geactiveerd. De terugroepactie omvat een kleine 300 000 voertuigen die in de fabriek in Shanghai zijn gemaakt, ofwel bijna elke lokaal gemaakte auto die Tesla sinds januari 2020 in China heeft verkocht.

Deze tegenslag is echter niet zo schadelijk als een conventionele terugroepactie. Dit probleem kan worden opgelost door middel van een software-update die niet vereist dat klanten hun auto naar de fabriek moeten brengen.

Toch is de omvang van het probleem allesbehalve goede reclame voor Tesla, aldus Daniel Ives van Wedbush Securities.

Valse start

Tesla wilt in de komende jaren een stevige voet aan de grond hebben in China, de belangrijkste automarkt ter wereld. Het bedrijf is er echter wel met een valse start begonnen.

Tesla was onlangs nog het doelwit van een protest op een grote autoshow in Shanghai. Tesla-eigenaar klaagden over problemen met hun auto’s. Hiernaast hebben regelgevers ook vraagtekens gezet bij de kwaliteit van de in Shanghai geproduceerde Model 3 en zijn er berichten dat het bedrijf scherp in de gaten wordt gehouden door het Chinese leger.

Door de stroom aan slecht nieuws verkocht Tesla in april minder dan 26 000 voertuigen in China. Dit was een daling van 27% ten opzichte van maart. Chinese fabrikanten van elektrische voertuigen zoals Nio, Xpeng en Li Auto meldden daarentegen allemaal een betere binnenlandse verkoop tijdens deze periode.

Ives gelooft echter dat deze terugroepactie en de andere problemen slechts een hobbel in de weg zijn en de bull-case voor Tesla in China op korte of lange termijn niet in de weg zullen staan.

Bron: CNN

Foto: iStock