President-elect Joe Biden kan tot nu toe terugkijken op een goede prestatie van de Amerikaanse aandelenmarkten na zijn verkiezingsoverwinning. Over de gehele lijn zijn de Amerikaanse aandelen behoorlijk sterk gestegen, voornamelijk dankzij het vaccinnieuws maar de overwinning van Biden heeft volgens Mohamed El-Erian de eerste aanzet gegeven.

Als we terugkijken naar hoe de Amerikaanse aandelen hebben gepresteerd de afgelopen weken, dan kunnen we stellen dat de verkiezingsoverwinning van Joe Biden deugd heeft gedaan. Echter is de rally grotendeels te danken aan het positieve nieuws omtrent de verschillende COVID-vaccins, aldus hoofdadviseur bij Allianz Mohamed El-Erian.

De S&P 500 noteert ondertussen 11 procent hoger sinds begin deze maand. Deze prestatie is één van de beste ooit na het verkiezen van een nieuwe president. In 2016, toen Donald Trump werd verkozen als president van de Verenigde Staten, ging het er woeliger aan toe. De ‘Trump rally’ begon met futures die negatief noteerden maar herstelden de dag erna. Uiteindelijk noteerde de S&P 500 3,4 procent hoger op het einde van november.

Historische maanden

Als we terugkijken naar november 1980, toen Reagan de verkiezingen won, dan kunnen we spreken van sterke gelijkenissen gezien de S&P 500 toen met 10 procent wist te stijgen. Maar hopelijk is de situatie niet exact hetzelfde. De Amerikaanse beurzen kwamen vanaf december terecht in een ‘bear market’ die twee jaar duurde door de olieprijzen en de inflatie.

Toen Bill Clinton en George H.W. Bush werden verkozen, reageerden beleggers en investeerders gemengd. Bill Clinton deed de beurzen met 3 procent stijgen in november in 1992 terwijl de verkiezing van Bush de beurzen naar beneden duwde met 1,9 procent in 1988.

Wat de ‘Biden rally’ betreft, kan deze nog een einde hoger gaan de komende maanden. Marktkenners en analisten verwachten dat er veel katalysatoren zijn die aandelen nog hoger kunnen duwen. Hoewel december nog een zware economische maand kan worden voor de Verenigde Staten, zou het dankzij de vaccins vanaf januari beter moeten gaan.

Bronnen: Yahoo Finance

Foto: Gage Skidmore – Flickr – CC BY-SA 2.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>