finland-economy

Experts die verwachten dat de aandelenmarkten wereldwijd zullen dalen, wijzen vaak op het feit dat veel landen al in een recessie verkeren. Een goed voorbeeld is Finland. Het Scandinavische land kampt al sinds 2012 met een dalende economische groei en oplopende werkloosheid. Hoogste tijd dus voor flinke hervormingen, maar de vraag is of die maatregelen succesvol kunnen worden geïmplementeerd. Het is wellicht moeilijk te geloven, maar de Finse economie is de slechtst presterende economie in de eurozone. Dat blijkt uit cijfers van het Europese statistiek bureau Eurostat. Ook is de werkloosheid inmiddels opgelopen tot maar liefst 9,2 procent, en heeft het land relatief gezien een hoger begrotingstekort dan Italië.

-1x-1

Het is inmiddels zover dat de Finse minister van Financien, Alexander Stubb, naar zijn eigen land verwijst als ‘de zieke man van Europa’. En ook de minister van Economie, Olli Rehn, maakt zich grote zorgen: “De Finse economie draait nu structureel op een tekort. We liggen 10 tot 15 procent achter op Zweden en Duitsland qua concurrentievermogen. Dat is dé reden waarom we hervormingen moeten doorvoeren.”

3 redenen recessie

In een artikel van Bloomberg staan 3 redenen waarom Finland in een recessie verkeert. Zo kampt het land met afnemende vraag uit buurland Rusland. Voorts is de voorheen belangrijke papierindustrie flink verzwakt. En niet in de laatste plaats is daar natuurlijk de ondergang van Nokia, eens de grootste producent van mobiele telefoons ter wereld. Helge Pedersen, topeconoom bij Nordea, noemt nog 2 andere factoren die de huidige malaise verergeren: de vergrijzing van de populatie en het harde immigratiestandpunt. Nu de baby-boomers in grote getale de arbeidsmarkt verlaten, is er geen nieuwe aanwas om de groei van de economie aan te zwengelen.

Kredietbeoordeling nog altijd goed

Maar het is niet allemaal kommer en kwel in Finland. In tegenstelling tot landen als Spanje, Portugal en Griekenland, bezit het land nog altijd de AAA-status van Moody’s. Finland’s economie is namelijk niet gebouwd op torenhoge schulden. “We staan niet op de rand van de afgrond. Finland is gelukkig niet afhankelijk van internationale schuldeisers. ,” zo zegt Niku Maattanen van de Research Institute of the Finnish Economy. Desalniettemin staat Finland voor dezelfde uitdaging als veel andere landen: het zal forse hervormingen op de arbeidsmarkt moeten implementeren om de huidige recessie het hoofd te bieden. De toekomst zal uitwijzen of de bevolking dergelijke maatregelen accepteert…

>>> Zo behaal je rendement bij negatieve koersen <<<