Bij Wells Fargo zijn ze het beu dat de Federal Reserve de rentes blijft verhogen met ‘maar’ 75 basispunten. Managing director Michael Schumacher pleit voor de korte pijn en raadt de centrale bank aan de rentes te verhogen met 150 basispunten. Dit zal grote paniek veroorzaken op de markten, maar het zou wel een grote impact hebben op de torenhoge inflatie.

Vier keer op rij heeft de Amerikaanse centrale bank de rentes verhoogd met 75 basispunten. Ook vandaag staat er weer een renteverhoging op het programma. Marktkenners verwachten een verhoging met 75 basispunten, hoewel 100 basispunten ook een mogelijkheid is. Zelfs deze laatste zou niet voldoende zijn, aldus Michael Schumacher. Hij raadt de centrale bank aan om te kiezen voor de korte pijn en de rentes te verhogen met 150 basispunten.

The Fed knows what the destination is. So it’s got the funds rate now, the upper bound, is 2.5%. Very likely it gets to 4%-plus this year. Why not just rip off the Band-Aid. Let’s get there in one day. But of course, the Fed won’t do that.

Hij weet dat dit de markten stevig door elkaar zou schudden. Daarom denkt hij dat de Federal Reserve het wellicht nooit zal doen. Beleggers en investeerders zouden zich uit de voeten maken en hun risicovolle assets van de hand doen met een grote beursdaling tot gevolg.

Beurzen

Schumacher voorspelt dat de rentes nogmaals met 75 basispunten zullen worden verhoogd en dat voorzitter Jerome Powell zeer hawkish uit de hoek gaat komen tijdens de persmededeling. Het is vaak zo dat de beurzen naar beneden tuimelen tijdens zijn toespraak. Dat gaat volgens hem deze keer niet anders zijn, het gaat er hard aan toe gaan.

When you consider the last 10-plus years, we’ve had incredibly easy monetary policy for most of that time. Super-stimulative fiscal policy in a lot of cases, especially the U.S. So, doing a very quick U-turn — I suspect it’s going to be very rocky. It has been rocky already. To think that it would somehow go smoothly from here is probably a big leap.

De Dow, S&P 500 en Nasdaq zijn dinsdag gemiddeld één procent gedaald, beleggers en investeerders zetten zich namelijk schrap voor de beslissing die namiddag zal vallen. De Dow Jones en Nasdaq zijn met 5 procent gedaald sinds de laatste Fed-bijeenkomst terwijl de S&P 500 met 4 procent is gedaald. Het belooft een spannende dag te worden.

Bronnen: Stephanie Landsman – CNBC

Foto: Marco Verch ProFlickrCC BY 4.0

Blijf dagelijks op de hoogte van het belangrijkste crypto- en beursnieuws

Bijna 10.000 beleggers krijgen iedere dag het belangrijkste nieuws van de financiële markten in hun mailbox. Het is onmisbaar instrument voor iedere belegger. Wil jij ook op de hoogte blijven en beleggen als een professional? Schrijf je gratis in op de Slim Beleggen Daily. Schrijf hier gratis in >>